Hlavní obsah

Kosmetické oleje podtrhnou ženskou krásu

Novinky, Eva Dvořáková

Ženy používají neuvěřitelné množství pleťových i vlasových masek, kosmetické čisticí ubrousky, krémy na obličej i tělo. To všechno dělají proto, aby svou pokožku chránily před nadbytečnou mastnotou a lesklou pletí. Jenže na trhu se čím dál tím víc objevují kosmetické oleje a jejich obliba stoupá. Jak s nimi ale zacházet?

Foto: Profimedia.cz

Olej se už nepoužívá pouze na vaření. Dnes s ním můžete opečovávat celé tělo včetně obličeje, vlasů, nehtů nebo ho užívat jako doplněk stravy na posílení imunitního systému.

Článek

Kosmetické oleje umí s naším tělem doslova zázraky. Umí vyhladit jemné vrásky, navrátit pleti pružnost, krásu nebo hydratovat suchá místa na těle či obličeji. Vyrábí se speciální na poškozené a namáhané konečky vlasů, do koupele, sprchy.

Masážní a relaxační přípravky skvěle vynahrazují stará dobrá tělová mléka. Ale objevují se dokonce i speciální oleje na pokožku obličeje, které hydratují a obnovují pleť, když je zatěžována třeba právě zimním počasím. Oleje se pro kosmetické účely využívaly od nepaměti. Přesto se ale jako nezbytná součást vybavení každé ženy ve světě krásy staly poměrně nedávno.

Velkým plusem olejů je nejenom jejich konzistence a dobrá snášenlivost, ale i obsah mastných kyselin omega 3, 6 a aktivní antioxidační složky. "Olejová konzistence vyplní póry a vytvoří bariéru proti nežádoucím vlivům z okolí. Ať už se jedná o nečistoty nebo i o chlór z vody, který pokožku vysušuje. Doporučuji oleje i pro zjemnění pokožky a při léčbě jizviček," říká MUDr. Monika Kavková z kliniky Yes Visage.

Jak na: Vlasy

Dříve se oleje na vlasy netěšily příliš velké oblibě. Vlasy po nanesení totiž vypadaly zplihlé a mastné. Současné kvalitní přípravky v sobě mají receptury, které umožňují rovnoměrné nanášení a téměř okamžité vstřebávání. Vlasy tak nejsou zatížené a oleje začínají okamžitě účinkovat. Kapky oleje vlasy vyhlazují a poskytují jim královský lesk a plnější vzhled. V zimním období je používání olejů vhodné hlavně na zatěžované, suché a roztřepené konečky, které v mrazech trpí.

Foto: Archiv firem

4

„Nejčastější chybou v péči o vlasy v zimním období je chodit ven s mokrými vlasy nebo v nich chodit spát. Své vlasy dobře vysoušejte a používejte po každém mytí kondicionér. V zimě jsou výborné také hydratační kúry a do suchých vlasů doporučuji určitě oleje. Například arganový, který je zastoupen ve většině profesionálních vlasových přípravků,” radí kadeřník Petr Vacátko z Bomton Loft studia.

Jak na: Pleť

Velkou výhodou kosmetických olejů, na rozdíl od krémů, je jejich okamžitá hydratace a magická moc při pomoci vyhlazování pleti. Oleje totiž dokážou zpomalovat proces stárnutí, zvyšují odolnost pleti i její regeneraci. Dále ji také vyživují a účinně chrání před nepřízní počasí a jinými okolními vlivy. Jak je ale používat?

Nejlépe uděláte, pokud pleťový olej použijete těsně před spaním. Obličej umyjte, napařte horkou žínkou nebo nad umyvadlem a do vlhké pleti naneste olej. Tímto způsobem se přípravek do pleti nejlépe vstřebá. Na obličej stačí většinou jedna až dvě kapky oleje, které rozetřete v dlaních a jemně jimi obličej promasírujte.

Foto: Archiv firem

2

Jak na: Tělo

Možná jste k používání tělových olejů poněkud skeptičtí a bojíte se, že pak vše, čeho se dotknete nebo si na sebe oblečete, bude plné mastných skvrn, které se dají jen velmi těžko vyprat. Myslete proto na to, že tělový olej by se měl vždy používat na vlhkou pokožku pro lepší vstřebání do kůže. A to právě proto, aby na suché kůži nedělal mastné mapy.

Pokud olej nanášíte přes den, jako podklad použijte hydratační tělové mléko na bázi vody, kterým pokožku natřete ještě před použitím oleje. Olej se pak lépe nanáší, vpíjí a na kůži nezůstanou žádné stopy po jeho aplikaci.

Foto: Archiv firem

3

Jak na: Zbytek těla

Speciální oleje se vyrábí na celé tělo, a to včetně nehtů nebo nehtové kůžičky. Taková péče je důležitá pro krásné a pěstěné nehty. Pokud si budete nehty zkrášlovat, po odlakování staré barvy ruce opečujte speciálním olejem na zjemnění nehtové kůžičky. Po nalakování zakápněte kapkami, které je rychle vysuší.

Jestli si chcete odpočinout po náročném dni, napusťte si vanu, do které přidejte pár kapek vonného oleje. Po koupeli se už nemusíte více mazat tělovým krémem. Pokožka ve vodě olejovou koupel vstřebá a bude jemná, hebká na dotek a v případě použití kořeněného koupelového oleje i příjemně voňavá.

Pokud vás trápí atopický ekzém, lupénka nebo jiné kožní onemocnění, pak můžete vsadit na olej jakožto doplněk stravy. Rozhodně neuděláte chybu a prokážete službu i svému zažívacímu traktu.

Foto: Archiv firem

1. Arganový olej na citlivou pokožku, redukuje vrasky, působí přiznivě na obličej, tělo i vlasy, Ryor 400 Kč. 2. Meruňkový voňavý olej na obličej a tělo, vhodný i na masáže, Éminence 1225 Kč. 3. Chytrý olej pro krásu na všestranné použití do koupele i na

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se správně v zimě starat o pleť

O většinu věcí se musíme v zimě starat úplně jinak. O bazén, auto i květiny. Jiný přístup si ale zaslouží také naše pleť. Protože kosmetické přípravky, které...

Co si zabalit s sebou na hory

Za sněhem budeme muset letos vyrazit na hory. Jiné klimatické podmínky, sněhová nadílka a daleko větší zima si ale žádají teplé oblečení a speciální kosmetiku...

Výběr článků

Načítám