Hlavní obsah

Návaly horka při menopauze snižují riziko rakoviny prsu

Novinky, Dana Sokolová

Příznaky menopauzy dokáží potrápit nejednu ženu. Návaly horka, nadměrné pocení, změny nálad, ale i celá řada dalších nepříjemností dokáží ženě doslova otrávit život hned na několik měsíců či let. Přesto tyto známky přechodu mohou znamenat i něco pozitivního. Podle vědců dané projevy zvyšují šanci, že ženy v budoucnu neonemocní rakovinou prsu.

Foto: Profimedia.cz

U většiny žen se v období menopauzy objeví návaly horka, bolesti hlavy, nadměrné pocení, změny nálad či deprese.

Článek

Výsledky vědecké studie dokazují, že čím intenzivněji žena při menopauze prožívá návaly, tím má větší pravděpodobnost, že se jí nebezpečná rakovina prsu vyhne.

Za vše může hormon estradiol (forma hormonu estrogenu), který ovlivňuje příznaky menopauzy, ale také pravděpodobně snižuje riziko onemocnění rakovinou prsu.

Odhaduje se, že ženy trpící denně příznaky přechodu mají v těle až o 40 procent méně estradiolu. Přičemž právě estrogen hraje důležitou roli při vývoji některých druhů rakoviny prsu.

Nálezy odborníků z Washingtonské Univerzity a pak také odborníků z výzkumného střediska rakoviny Freda Hutchinsona v Seattlu tak mohou povzbudit všechny ženy, jež se denně snaží vyrovnávat s dopady menopauzy.

Důležitá role hormonů

Vědci testovali více jak 1000 žen ve věku 55 -74 let, u nichž byla diagnostikována rakovina prsu. Dotazovali se jich, jak prožívaly změny v období menopauzy a výsledky testů pak porovnávali se stejně velkou skupinou zdravých žen.

Ženy, které trápily obrovské návaly horka, noční pocení, deprese či nespavost měly až o 50 procent větší naději, že se u nich v budoucnu neobjeví karcinom prsu.

Menopauza

Menopauza u žen nastává obvykle ve věku 50 let. Vaječníky přestávají pozvolně produkovat ženské pohlavní hormony estrogen a progesteron a u tří ze čtyř žen se objeví návaly horka, bolesti hlavy, nadměrné pocení, změny nálad či deprese apod.

"Výzkum nás ujistil v tom, že ženské pohlavní hormony hrají důležitou roli při vzniku rakoviny prsu. Ženy, které začínají menstruovat později, mají více dětí, dlouho kojí, nebo se u nich brzy projeví menopauza, mají nižší riziko výskytu rakoviny. A to samé může platit i u projevů klimakteria," vysvětluje pro Daily Mail tisková mluvčí amerického výzkumného střediska rakoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám