Hlavní obsah

Pět hodin spánku stačí, tvrdí studie

Novinky, Veronika Hušková

Osm, sedm nebo šest? Kolik hodin denně vlastně máme spát? Vědci se nemohou shodnout. Nedávno varovali, že spánek kratší než sedm hodin vede ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění a méně než šest hodin spánku denně prý vede k jisté smrti před 65. rokem. Nyní ovšem další studie tvrdí, že ke zdravému životu bohatě stačí spát hodin jen pět.

Foto: Profimedia.cz

Pět až šest a půl hodiny spánku denně stačí, tvrdí studie.

Článek

Nová studie, o níž informoval server Daily Telegraph, sledovala 450 žen ve středním a pokročilém věku během 14 let. Ukázalo se, že ženy, které v průběhu této doby naspaly průměrně pět až šest a půl hodiny denně, své 65. narozeniny v pořádku přežily.

Narozdíl od jiných studií se tady vědci nespoléhali jen na tvrzení účastníků studie o jejich spánkových návycích, ale použili monitory aktivity na zápěstí.

"Překvapením bylo, že když bylo měření provedeno objektivně, ukázalo se, že po 14 letech bylo naživu nejvíce z těch žen, které spaly mezi pěti a 6,5 hodinami," řekl Daniel Kripke, emeritní profesor psychologie University of California.

Profesor Kripke řekl, že tato studie by mohla rozptýlit obavy lidí, kteří se báli, že toho v životě nenaspali dost a hrozí jim úmrtí před 65. rokem. "Ženy, které spaly alespoň pět až šest a půl hodiny denně, se nemají čeho obávat, neboť tento rozsah je evidentně v souladu s dlouhým životem," řekl.

Závěry studie byly publikovány v časopise Sleep Medicine.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám