Hlavní obsah

Noční močení přerušuje spánek a vede k vyčerpání a depresím

Právo, Václav Pergl

Pro mnohé je to tabu - noční močení. Odborně se mu říká nykturie a nesouvisí pouze s vyšším věkem, jak se mnozí domnívají. Může být i projevem určitého onemocnění. Návštěva urologa je proto nezbytná.

Foto: Profimedia.cz

Příčiny nočního močení mohou být u mužů zvětšená prostata, u obou pohlaví srdeční selhávání a nedostatečný pitný režim během celého dne, který někteří dohánějí večer.

Článek

„Noční močení je hlavní příčinou přetržení spánku. To následně vede k denní únavě pacienta, vyčerpání či sklonu k depresi, poruchám koncentrace a koordinace, zejména u starších pacientů,“ řekla doktorka Romana Richterová z urologického oddělení Fakultní nemocnice na Bulovce v Praze.

Podle ní kvůli nedostatku spánku pak může docházet k pracovním úrazům nebo dopravním nehodám. K úrazům vede nejen únava, ale také samotné noční pobíhání mezi postelí a toaletou.

„V důsledku pádů se objevují u pacientů otřesy mozku, zlomeniny, a to zejména dolních končetin. Noční močení tak je nejen zdravotní, ale i sociální problém,“ tvrdí lékařka. Podle loňského výzkumu nutkání na močení v noci má jednou za měsíc 41 procent české populace starší patnácti let.

U třinácti procent Čechů se toto děje každou noc. Příčiny nočního močení mohou být u mužů zvětšená prostata, u obou pohlaví srdeční selhávání a nedostatečný pitný režim během celého dne, který někteří dohánějí večer. Léčba spočívá ve změně životního stylu, vyšetření prostaty u mužů a celkového zdravotního stavu u obou pohlaví. Podávají se i léky, jež snižují tvorbu moči a zahušťují ji. Pacient je užívá před spaním a rozpouštějí se pod jazykem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám