Hlavní obsah

Jak si co nejlépe poradit s novoroční kocovinou

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr je tu a jelikož většinu z nás čekají bujaré oslavy, poradíme vám, jak si co nejlépe poradit s případnou kocovinou.

Foto: Petr Horník, Právo

Snažte se co nejméně míchat nápoje.

Článek

Alkohol k silvestrovským oslavám prostě patří. Samozřejmě záleží na každém z nás jak alkohol snáší, přesto by to s ním nikdo neměl přehánět. Otrava alkoholem hrozí totiž každému a může být velmi nebezpečná.

Jak na kocovinu
Hned ráno je dobré vypít půl až litr vody s jedním vymačkaným citrónem a cukrem, protože tělo potřebuje energii. Nejlepší je cukr v podobě fruktózy či ovocných šťáv, jelikož ty na sebe váží alkohol. Úplným zázrakem je pak med, který je považován za nejlepší čističe jedů.
Pozor na rozpuštěný šumivý acylpyrin - může prohloubit žaludeční nevolnost a v některých případech způsobit krvácení žaludeční sliznice.
Nikdy na bolest hlavy neberte léky obsahující paracetamol (např. přípravky Paralen, Panadol, Coldrex a další). Paracetamol je určen proti bolesti, teplotě a ve spojení s alkoholem působí hepatotoxicky. Výsledkem takového spojení může být zánět jater (tzv. poléková hepatitida) a případně také jaterní cirhóza.
Hned ráno je dobré zkonzumovat jídlo výrazné chuti. Patří sem například tolik opěvovaná česnečka, hovězí vývar, slepičí vývar, kyselé mléko, smetana, tatarák, kyselé okurky či kyselé ryby a utopenci.
Pomoci mohou i bylinkové čaje. Mátový čaj uklidňuje zažívání, řebříčkový čaj játra a žlučník, heřmánkový zas pomůže celkově zklidnit organizmus. Opět je vhodné čaj osladit medem - doplní energii a navíc čistí.
Někdo doporučuje tzv. vyprošťovák. Jeden takový doporučuje známý kuchař Jirka Babica: "Do kvalitního oleje zamíchat tři vejce, přidat tabasco, trochu pepře a rychle spolknout. Zní to strašně, ale funguje to."
Na žaludeční nevolnost může také pomoci roztok s jedlou sodou, která sníží překyselení žaludku.
Na žaludek “na vodě” zas pomáhá pár lžiček čerstvého smetanového či selského bílého jogurtu.
Dokonale vzpružit vás pak pomůže ranní sprcha. Začněte s teplou vodou, pak na 1-2 minuty studenou. Celý cyklus zopakujte 2-3 krát. Rozproudí vám to krev a " probudí" váš mozek.
V prodeji jsou přípravky přímo určené pro boj s kocovinou. Ovšem jejich účinky jsou často srovnatelné s účinky mnohem levnějších variant jako je voda s citrónem či česnečka.
Nezapomeňte vyjít na čerstvý vzduch, protože i kyslík zvládne mnohem rychleji zničit zbytky alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyprošťováky aneb Co jíst při kocovině

Předvánoční i silvestrovský čas láká k oslavám, kde se obvykle nešetří alkoholem. Ale bujaré veselí vystřídá často chmurné ráno, žaludek na vodě a kladívka...

Výběr článků

Načítám