Hlavní obsah

Aerobní trénink pomáhá při hubnutí i při odbourávání stresu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se unavení a nemáte již energii na nic jiného než na práci? Pak se překonejte a začněte sportovat. Ne nadarmo se říká, že sport je ta nejlepší relaxace či že jedině při fyzické aktivitě si skutečně odpočinete.

Článek

Při pohybu se totiž vyplavují hormony štěstí a odbourává se stres, o dalších příznivých účincích ani nemluvě. Velmi snadno se tak může stát, že se i přes stovky vydaných kalorií budete po tréninku cítit odpočatěji, šťastněji a plní energie.

Pravidelný pohyb působí pozitivně

Pravidelný fitness trénink má celou řadu pozitivních důsledků na lidské tělo. Sportovní aktivita posiluje sebevědomí, zlepšuje vnímání a ovládání těla, pomáhá odbourat stres, posiluje imunitní systém a chrání kardiovaskulární systém. Sportovci na sobě také často pozorují zvýšení sexuálního apetitu, o vyšší atraktivitě trénovaného těla nemluvě.

"Již 40 minut cvičení 3x týdně dokáže opravdové divy,“ říká Ondřej Varga ze společnosti Kettler, předního výrobce potřeb pro domácí fitness.

Jak začít s aerobním tréninkem

Důležité je znát svůj aktuální tělesný stav a kondici. Jedině tak můžete kontrolovat efekt svého tréninku a posoudit, zda se vám v něm daří.

Co by tedy mělo tréninku předcházet?1. Nechte si zkontrolovat svůj zdravotní stav a puls u lékaře2. Spočítejte si své aktuální BMI3. Definujte si cíle pro zlepšení kondice

Jak dosáhnout své cíle?

V první řadě nečekejte zázraky hned v prvních dnech tréninku. A vždy si vyberte takový sport, který vás baví, abyste u něj vydrželi dlouhodobě.´

Zásady správného cardio tréninku

V aerobním tréninku existuje jedno důležité číslo, tzv. maximální tepová frekvepce. Ta je orientačně určena vzorcem (220 - věk osoby). „Vypočítaná hodnota maximální tepové frekvence pomocí věku je orientační a je všeobecně uznávaná a zprůměrovaná. Skutečnost se pak liší podle kondice. Proto je vhodné nechat se otestovat od sportovního lékaře a zjistit si reálnou hodnotu maximálního pulsu,“ doporučuje Varga.

Maximální tepová frekvence je důležitá, protože se z ní počítají cílové aerobní zóny jako její procentuální úrovně. Aerobní zónu si vybíráme dle cíle, kterého chceme cvičením dosáhnout, a to následovně:

Nezapomínejte, že k tréninku patří i odpočinek

„Cvičení je důležité, pro jeho účinek je však stejně podstatné nezapomínat na dostatečně dlouhý odpočinek,“ upozorňuje Varga.

Efektivní vytrvalostní trénink totiž vyžaduje vyrovnaný poměr zátěže a regenerace. Po náročné tréninkové jednotce potřebuje tělo pauzu, aby odolalo nové zátěži.

Optimální koordinace mezi zátěží a odpočinkem je nejdůležitějším předpokladem pro zlepšení kondice. Tělo reaguje na tréninkový popud únavou a výkonnost je v této fázi samozřejmě výrazně snížená. Pokud člověk trénuje v této fázi znovu, nedovoluje svému tělu si odpočinout.

V době odpočinku zpracovává tělo své vlastní požadavky, tzn. potřebuje mít čas doplnit potřebné živiny a zásobníky energie ve svalech.

Princip „superkompenzace“ vysvětluje tento proces velmi jednoduše: je-li doba regenerace dostatečně dlouhá, stoupá výkonnost nad počáteční úroveň. To je tzv. tréninkový efekt. Pokud zvolíte správný poměr zátěže a odpočinku, posiluje tělo svou výkonnost.

Reklama

Související články

Po porodu zpátky do formy

Už první den po porodu by žena měla začít cvičit. Třeba cviky, které posilují prsní svalstvo, což ví ale málokterá. A ne v každé porodnici na to dohlédnou.Prsa...

Než začnete trénovat, nechte se vyšetřit

Není divu, že pravidelní uživatelé tělocvičen nemají v oblibě měsíce leden a únor. Nejrůznější sportovní zařízení jsou totiž doslova nabité k prasknutí....

Výběr článků

Načítám