Hlavní obsah

Pravidelní konzumenti vína mají lepší stravovací návyky

Pravidelné a střídmé pití vína podle vědců nejen snižuje riziko infarktu a vzniku nádorových onemocnění, ale má také vliv na výběr stravy. Francouzské a americké vědecké studie totiž dospěly k závěru, že lidé pijící víno zpravidla akceptují odlišný životní styl než ti, kteří dávají přednost pivu a destilátům. Zjistily například, že konzumují více ovoce a zeleniny nebo vláknin.

Článek

Při výzkumu vědci zkoumali stravovací návyky a další charakteristiky životního stylu ve vztahu k preferenci alkoholických nápojů u 1846 mužů a 1910 žen. Podle výsledků studie se pravidelné pití vína váže ke skupině s vyšším vzděláním a příjmy, nižšímu zastoupení kuřáků a většímu podílu ovoce, zeleniny, obilovin, vláknin, draslíku, vitaminu E ve stravě, a naopak menší zastoupení tuků. "Konzumenti piva a destilátů vykazovali opačné charakteristiky. Ani u úplných abstinentů, kterých bylo kolem deseti procent, nebylo složení stravy tak příznivé jako u konzumentů vína," říká děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Jan Žaloudík.

Lékaři již prý nepochybují o tom, že denní pití vína v přiměřeném množství pomáhá snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, například kornatění tepen nebo infarktu. Nejčastěji vědci zmiňují ve víně obsažené polyfenolické látky, především resveratrol. Ten vinná réva vytváří jako ochranný faktor při nepřízni počasí, když se například střídají rychle teplé a chladné dny. "Protože se Česká republika nachází na okrajové části vinařské oblasti, dá se říci, že bílá vína z Moravy a Čech jsou určitě zdravější než bílá vína z jižní Evropy," říká kardiolog Martin Křístek z Ostravské městské nemocnice.

Tvrzení některých kritiků alkoholu, že alkohol škodí zdraví, je prý zavádějící. "Člověk se může zabít například také vitamínem C. Je to silná kyselina a ve větším množství organismus úplně odvápní. Vše je jenom otázka dávky," namítá Žaloudík. Přiměřené a zdraví prospěšné množství vína je podle něj dva decilitry denně u žen a tři až čtyři decilitry u mužů. Pravidelní konzumenti vína se z něj navíc obvykle neopíjejí, dodal.

S jeho slovy souhlasí také Křístek. "Pokud by měl být na každé láhvi s vínem uveden povinně text, že alkohol škodí zdraví, mělo by stejné sdělení být také na každém balení jakéhokoliv léku. Vždy totiž záleží na výši dávky. Mělo by tam být připsáno, že v uměřeném množství je pití vína naopak zdraví prospěšné, stejně jako každý jiný lék," řekl lékař a sommelier v jedné osobě.

Víno pomáhá i proti rakovině žaludku

Poslední velkou studii, která potvrzuje příznivé účinky vína na lidský organismus, učinili vloni dánští vědci. U 15 236 mužů a 13 227 žen analyzovali v rozmezí deset let účinky konzumace vína ve vztahu k výskytu rakoviny žaludku. U skupiny, která přiznala pití jedné až šesti skleniček vína týdně, se výskyt rakoviny oproti abstinentům snížil o čtvrtinu. "U skupiny udávající nad 13 sklenek týdně se výskyt rakoviny snížil dokonce jen na 16 procent," řekl Žaloudík. U skupin konzumentů piva a destilátů vědci žádnou souvislosti se snížením výskytu rakoviny nezaznamenali.

Reklama

Související články

Deci bílého vína brání kornatění tepen

Jeden až dva decilitry bílého vína denně pomáhají snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, například kornatění tepen. Vyplývá to z výzkumu, jehož...

S přiměřenou dávkou vína proti rakovině

Australský výzkum ujišťoval, jaký vliv má umírněné pití vína na rakovinu vaječníků. K překvapení lékařů ukázal, že snižuje riziko této choroby. Na konferenci...

Výběr článků

Načítám