Hlavní obsah

S přiměřenou dávkou vína proti rakovině

– ČR
Právo, ves

Australský výzkum ujišťoval, jaký vliv má umírněné pití vína na rakovinu vaječníků. K překvapení lékařů ukázal, že snižuje riziko této choroby. Na konferenci Víno a zdraví, která se i letos konala v rámci soutěže vín Top 77 v Brně, o něm referoval šéf gynekologickoporodnické kliniky Fakultní nemocnice v Brně Pavel Ventruba. Stejně jako o dalších výzkumech.

Článek

Onkolog Prof. MUDr. Jan Žaloudík, DrSc. na konferenci doporučil ženám po přechodu přiměřenou dávku vína denně. Sníží kardiovaskulární riziko, které u nich s ubýváním ženského hormonu estrogenu vzrůstá.

Navíc resveratrol, polyfenol, který ve zvýšené míře obsahují jak červená, tak i bílá tuzemská vína vyrobená určitou technologií (což potvrdily analýzy Vysoké školy chemickotechnologické v Praze), má fytoestrogenní účinky. Přispívá tedy k mírnění klimaktéria a osteoporózy. A jako silný antioxidant by se mohl podílet i na brždění nebo blokování buněčných změn, které mohou vyvrcholit až rakovinou.

Jak významnou roli pro naše zdraví může jako fytoestrogen a antioxidant hrát, to podle profesora Žaloudíka bude předmětem dalších výzkumů.

Pozor na závislost

Jiřího Vorlíčka, předsedy České onkologické společnosti (ČOS), se novináři při jiné příležitosti ptali, co on sám dělá pro to, aby nedostal rakovinu. Odpověděl jim: "Nekouřím a snažím se o co nejčastější pohyb. Jezdím na kole, na běžkách a pracuji na zahrádce. Také piji dvě až tři deci červeného vína denně."

Je příznačné, že profesor Vorlíček vidí přiměřené pití vína jako součást mozaiky zdravého způsobu života. A nezjednodušuje jeho efekt třeba tím, že by se odvolal na nejnovější výzkumy, které ukazují, že antioxidanty v červeném vínu snižují podle všeho riziko rakoviny prostaty.

Na konferenci Víno a zdraví lékaři zároveň opakovaně upozorňovali na riziko závislosti, které v sobě pravidelné pití vína skrývá. "O víně a vůbec alkoholu platí totéž co o ohni," řekl gynekolog Pavel Ventruba. "Je to dobrý sluha, ale špatný pán."

Reklama

Související témata:

Související články

Víno chrání nejen před infarktem

Víno nás ochraňuje před srdečním infarktem. Každá sklenka vína, kterou sledovaní muži vypili během týdne, snížila toto riziko v průměru o šest procent....

Deci bílého vína brání kornatění tepen

Jeden až dva decilitry bílého vína denně pomáhají snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, například kornatění tepen. Vyplývá to z výzkumu, jehož...

Výběr článků

Načítám