Hlavní obsah

Stres ze ztráty životního partnera může vyvolat kolaps organismu a smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod milovaného partnera je fyzickou, emoční, ale i psychickou ztrátou. Některým lidem odloučení od jejich partnera obrazně řečeno zlomí srdce. Tíživá psychická bolest může být ale pro některé jedince tak nebezpečná, že je může stát i život.

Foto: Profimedia.cz

Stres ze ztráty životního partnera může vyvolat kolaps organismu.

Článek

Někteří lidé se nedokážou smířit se skutečností, že přišli o někoho, koho milovali. Emocionální a psychická bolest může mít bohužel fatální následky na zdraví jedince.

Podle vědců z Harvardovy univerzity totiž může stres ze ztráty bližního přivodit kolaps organismu, selhání srdce a smrt. V lékařské terminologii má tento jev název: syndrom zlomeného srdce.

Profesor Nicholas A. Christakis z Harvardovy univerzity věnoval výzkumu tohoto fenoménu devět let. A zjistil, že lidé, kteří spolu žijí dlouhou dobu v láskyplném vztahu, jsou silně ohroženi syndromem zlomeného srdce především tehdy, když jeden z dvojice zemře.

Smrt z žalu

Nejčastěji protějšek následuje svého milovaného do tří měsíců. Tedy po smrti jednoho z partnerů druhý umírá velmi často do tří měsíců po něm, pak se riziko pomalu snižuje. U vdovců je riziko náhlého úmrtí osmnáct procent, u vdov šestnáct procent.

„Smrt milovaného partnera na jakoukoli příčinu je výraznou hrozbou pro zdraví a rizikem úmrtí pro vdovce či vdovu,“ tvrdí profesor Christakis.

Synchronizované srdce

Po smrti milované osoby pozůstalý zažívá chronický stres, který oslabuje srdce. Doktor Rollin McCarty z kalifornského Institute of HeartMath zjistil, že u partnerů, kteří spolu žijí dlouhodobě ve spokojeném vztahu, se synchronizuje srdeční činnost. Hlavně v noci po usnutí začnou srdce partnerů bít společně jako hodiny. A tento jev má pozitivní vliv na jejich oběhovou soustavu.

„Když lidé žijí ve vztahu dvacet, třicet, čtyřicet, padesát let, vytvoří si jistý druh koenergetické rezonance,“ vysvětluje přední americký kardiolog Lee Lipsenthal.

Muži na syndrom umírají častěji

Riziko úmrtí přeživšího partnera je daleko vyšší u mužů vdovců než u žen, vyšlo ze studie Casse Bussiness School v Londýně, která byla uveřejněna na dailymail.com.

Svědčí o tom i skutečné případy, které se nevyhýbají ani veřejně známým osobnostem. V roce 2012 prohrála ve svých dvaašedesáti letech svůj dlouhý 18měsíční boj s rakovinou britská herečka Mary Tammová, dva týdny po jejím úmrtí se konal pohřeb.

Její manžel po obřadu odešel domů a při té příležitosti odepisoval na elektronické kondolence na počítači. Zemřel ještě téhož dne, lékaři konstatovali úmrtí způsobené srdečním infarktem. Světová média psala, že pravou příčinou úmrtí bylo právě zlomené srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám