Hlavní obsah

Jak ve vztahu zachovat romantiku

Novinky, ema

V průběhu vztahu, partnerského, nebo manželského, se děje tolik věcí a událostí, že lze velice snadno zapomenout na malá gesta, která v něm udržují lásku, romantiku a porozumění. I zdánlivá maličkost přitom může partnera povzbudit a dát mu tak najevo, že je pro vás stále velmi důležitý.

Foto: Profimedia.cz

Objímejte se, radí odborníci. I nesexuální gesta mohou vést k posílení romantického vztahu mezi partnery.

Článek

„I různé maličkosti mohou pomoci změnit vztah,“ říká psychiatrička Gail Saltzová, přispívající redaktorka magazínu Health. Zároveň radí, jak pomocí drobností oživit vztah a navrátit do něj časem vyprchanou romantiku a něhu.

Vypněte mobily

Moderní chytré telefony svádějí k tomu, že si i doma vyřizujeme pracovní resty v e-mailech, koukáme, co se děje nového na sociálních sítích, nebo si u večeře přečteme zprávy. Studie zveřejněná v Computers in Human Behavior zkoumala 1160 manželských párů a zjistila, že takové chování je častým sporem v soužití partnerů.

„V případě problému se spousta lidí uchýlí k tomu, že jej řeší přes zprávy, než aby si o něm popovídali. Tím si získávají odstup,“ říká Saltzová. Doporučuje si čas od času posílat milostné vzkazy a být ve vztahu upřímný i v případě, že člověku něco vadí, ale také si o problému promluvit tváří v tvář.

Choďte spát společně

Pokud máte pocit, že společně netrávíte skoro žádný čas o samotě, odborníci mají jednoduchý tip. „Společné usínání je skvělou příležitostí, jak být spolu o samotě,“ říká Barton Goldsmith, autor knihy The Happy Couple.

A jde to i v případě, kdy je jeden z partnerů noční pták a chodí spát později. Jednoduše se svou polovičkou zůstane, dokud neusne. Je také důležité mít dobrý, dostatečně dlouhý a kvalitní spánek. Studie Kalifornské univerzity zjistila, že ti lidé, kteří v noci špatně spí, jsou daleko náchylnější k vyvolávání hádek s okolím.

Malá gesta

Nejsou potřeba velká gesta, aby člověk vyjádřil lásku k tomu druhému. Naopak. Stačí úplně něco jednoduchého. Pokud má partner po ránu rád šálek kávy, odbornice na vztahy Terri Orbuchová radí, že stačí své drahé polovičce svou náklonnost vyjádřit tím, že mu připravíte to, co má rád.

Orbuchová zkoumala téměř 400 párů po dobu 28 let. Její závěry ukazují, že časté, ač malé laskavosti, jsou předzvěstí šťastného vztahu. „Lidé je někdy mohou považovat za samozřejmost, ale i takových maličkostí si partner všímá.“

Hýbejte se

Není žádnou novinkou, že dobrá fyzička se projeví nejen v ložnici při postelových hrátkách, ale posílí i vytrvalost ve sportu, sílu a pružnost v běžném životě. „Endorfiny vyplavované při fyzické aktivitě posilují vzrušení,“ říká Orbuchová.

Aktivity, při kterých se zvyšuje tepová frekvence, jako je například pěší turistika, cyklistika a další, mají pozitivní vliv na sexuální apetit. „Takové aktivity mohou do vztahu přinést kromě potu i vášeň.“

Netradiční milování

Milujete se jen v ložnici? Změňte to, radí odborníci. Doporučují místa v domácnosti, kde jste se ještě nikdy nemilovali. Něco nového a vzrušujícího rozhodně pomůže oživit stereotypní milostný život. A možná i objevit novou vášeň pro milování na nezvyklých místech.

Dotýkejte se

Ve vztahu ale není důležitý jen sex, říkají odborníci. Kladou důraz i na dotyky bez sexuálního podtextu. Objímání, hlazení, to všechno jsou gesta, která ukazují, že člověk vedle vás je vaším partnerem, kterého si vážíte a dáváte najevo, že patří k vám.

„Pokaždé, když se svého partnera takto dotýkáte, vysíláte pozitivní a velmi významnou zprávu pro okolí, i pro blízkou osobu, které jsou takové dotyky určeny,“ uzavírá Goldsmith.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám