Hlavní obsah

Tajemství sexuální spokojenosti u dlouhodobých vztahů

Novinky, Dana Sokolová

Máte pocit, že všichni kolem vás mají úžasný sex se svým dlouholetým partnerem, jen vy se v podstatě v tomto směru trápíte? Pokud toužíte po změně, pak máme pro vás několik osvědčených rad.

Foto: Profimedia.cz

Pro dobré fungování vztahu se partneři bez kvalitního sexu obvykle neobejdou.

Článek

1. Pořiďte si plánovací kalendář

Sex podle kalendáře? Ne, nezbláznili jsme se. Podle sexuologů a jejich zkušeností z praxe to skutečně funguje. Pokud si určíte konkrétní dny pro sexuální hrátky, pak nebudete mít důvody k neustálým výmluvám a ani nebudete zbytečně plýtvat časem nad vymýšlením spontánností.

Pokud vám to přijde šílené, pak si zkuste cvičně do kalendáře zaznamenávat sexuálně aktivní dny. Mnohé páry pak po měsíčním zhodnocení doslova šokuje, jak prázdný jejich kalendář je.

Sex podle kalendáře sice na první pohled vyznívá dost neromanticky, nicméně podle doktorky Victorie Zdrok Wilsonové skutečně funguje.

2. Utvořte si doma prostor jen pro dospělé

Pokud jste rodiči, pak vězte, že zamykací dveře u ložnice by měly být naprostou samozřejmostí. I když jsou děti malé, je zapotřebí, aby si rodiče vymezili pevné hranice. Když už se nehodláte zamykat, pak alespoň od mala děti učte, na dveře vždy zaklepat.

Kromě prostoru je dobré si určit i čas pro intimitu. Tím, že necháváte děti dlouho vzhůru, nenarušujete tolik jejich vývoj, jako svůj vlastní intimní život. Jednoduše, čím dříve děti ulehnou do postele, tím více budete mít s partnerem času jen na sebe.

3. Rychlovka pořád lepší než nic

I v hektickém období si lze nalézt skulinku pro intimní chvilky. Podle odborníků je dobré zapracovat na zkvalitnění tzv. rychlovek, tak aby u obou partnerů došlo k vyvrcholení i během velmi krátké doby. U žen to samozřejmě může být problém, ale pokud jsou k sobě partneři otevření, dokážou spolu nalézt způsob, jak toho docílit.

Podle rodinné terapeutky Sharon Gilchrest O'Neillové prý pomáhá, pokud si člověk připomene nějaký skutečně úžasný sexuální zážitek a ten poté pojme jako formu meditace. Fantazie je podle ní tím nejlepším afrodiziakem.

4. Experimentovat, experimentovat, experimentovat...

Stejně jako hudba mohou být i lidé nečekaně předvídatelní. Najít rovnováhu mezi dobrodružstvím a konvencí samozřejmě není jednoduché, nicméně ustrnout v jednom bodě se prostě nevyplácí.

Experimentovat lze i bez toho, abyste dělali věci, které vám nejsou příjemné či jsou nepohodlné. Stačí občas změnit místo a čas pro milování, polohu či okořenit si intimní chvilky hezkým videem či erotickými pomůckami.

Podle doktorky Wilsonové má mnoho párů ten nejlepší sex mimo domov. Proč tedy jednou za čas nevyměnit vlastní byt za byt či chatu známého, motel či jednoduše přírodu?

5. Komunikace nade vše

Pokud spolu dva lidé dokáží otevřeně komunikovat, mají z půle vyhráno. Ve skutečnosti totiž kromě komunikace neexistuje žádný jiný způsob, jak skutečně poznat a pochopit, po čem druhý touží, co se mu líbí a co ne. Náznaky prostě obyčejně nestačí.

6. Zapomeňte na výmluvy

Výmluvy typu bolí mě hlava, jsem unavená/ý a ve stresu se dle odborníků zcela míjí významem. Pokud člověk není hloupý, jednoduše zjistí, že sex nejen uspokojuje potřeby, ale i tlumí bolest, snižuje stres či podporuje dobrý spánek.

Podle odborníků když se někdo tímto způsobem vymlouvá, pak je jednoznačně neupřímný. Nechuť na sex pak může souviset s mnohem složitějším zdravotním či partnerským problémem. V těchto případech je dobré neponechávat nic náhodě a s problémem zajít za sexuologem.

7. Bez vzájemné důvěry to nepůjde

Kvalitní a spokojený sexuální život je odrazem toho, jak funguje partnerský vztah i po ostatních stránkách. Dokonce i vzájemná důvěra ve vztahu se neobejde bez harmonie v posteli a naopak. Pokud na sebe dva lidé budou přes den oškliví, asi těžko budou v noci celí žhaví na společné milování.

Důležité je si aktivně naslouchat, vzájemně se podporovat a zůstat k sobě empatičtí. Jakmile partneři přestanou být protivníci, ale spojenci, pak se to velmi významně odrazí i na jejich sexuální aktivitě.

8. Nezapomínejte na své zdraví a vzhled

Pohodlí je jedna věc a atraktivita druhá. Pokud ženy touží být pro své partnery stále žádoucí i po letech, musí o sebe neustále pečovat. S mastnými vlasy v ohonu a vytahaných teplácích budou pro muže asi těžko stále atraktivní jako před léty. Ale to platí i obráceně. I muži mají tendence po letech sklouzávat k pohodlí a neupravenosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč partneři ztrácejí zájem o sex

Vytrácí se z vašeho partnerského vztahu pomalu a jistě sex? Pak za tím mohou stát nejrůznější fyziologické a psychologické faktory. Podívejte se s námi na...

Výběr článků

Načítám