Hlavní obsah

Vášnivý sex je pro náš mozek stejně návykový jako drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zamilovanost spojenou s vášní v ložnici náš mozek vnímá stejně návykově jako drogy. Při vášnivém sexu je v mozku silně aktivováno centrum odměny a potěšení a člověk prožívá velmi příjemné pocity. Přesně takové jako při užití návykové látky.

Foto: Profimedia.cz

Při vášnivém sexu je v mozku silně aktivováno centrum odměny a potěšení.

Článek

Podle vědců z Yeshiva University zamilovanost takto funguje především z evolučního hlediska. Mozek je tak neustále nucen zamilovávat se, mít sex, množit se a zachovávat lidský rod.

„Intenzivní vášnivá láska užívá stejný systém v mozku, který se aktivuje, když je osoba závislá na drogách,“ tvrdí psycholog Arthur Aron ze State University ze Stony Brooku v New Yorku.

Zamilovanost je jednou z nejmocnějších a nejsilnějších emocí, které člověk může mít. „U většiny lidí je typické, že se při dlouhodobém vztahu sice oslabuje vášnivá láska, ale zato roste vzájemná pospolitost. Pokud si na sebe partneři zvyknou, přestávají se bát, že partnera ztratí, pak je jejich vztah obvykle již o něčem zcela jiném než o touze a vášni,“ dodává profesor Aron, který zkoumal reakce mozku u zamilovaných pomocí zobrazovacích technik.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč partneři ztrácejí zájem o sex

Vytrácí se z vašeho partnerského vztahu pomalu a jistě sex? Pak za tím mohou stát nejrůznější fyziologické a psychologické faktory. Podívejte se s námi na...

Výběr článků

Načítám