Hlavní obsah

Nejlepší lék na skvělou paměť ve vyšším věku? Pravidelný sex

Rostock

Děsí vás představa stáří spjatá z demencí a zmateností? Pak máme pro vás jednoduchý recept - pravidelný sex. Podle vědců má totiž na zdraví mozku a jeho kognitivní funkce blahodárnější vliv než jakékoli jiné procvičování jako je luštění křížovek, sudoku či hraní šachů.

Foto: Profimedia.cz

Pohlavní život a jeho forma se s věkem proměňují, ale sexuální život jako takový nemusí ustat do smrti.

Článek

Demence, zmatení a ztráta paměti postihují výrazně častěji ty osoby, které po sedmdesátce přestávají s pohlavním životem. Naopak milostně aktivní senioři jsou ve výborné mentální kondici i před osmdesátkou. Tvrdí to lékaři z Univerzity v Rostocku.

„Výsledky naší studie jasně dokazují, že pokud člověk zůstane sexuálně aktivní i v pozdním věku, pomáhá mu to zůstat aktivní i mentálně,“ tvrdí profesor Peter Kropp z Rostocku.

Mladí lidé do třiceti let si myslí, že sex je přestane bavit po padesátce. Když jim je čtyřicet, zvýší hranici na sedmdesát. A po padesátce věří, že budou mít sex do osmdesáti. Pohlavní život a jeho forma se s věkem proměňují, ale sexuální život jako takový nemusí ustat do smrti. I mazlení a objímání v posteli po osmdesátce je součástí sexuálního života a má blahodárný vliv na zdraví člověka.

Reklama

Související témata:

Související články

Dnes obézní, zítra dementní, varují vědci

Dalo by se to říci také lapidárněji: zavalití lidé ve středním věku budou na stará kolena hloupí. Nebo, jak to formulovala Weili Xu z Karolinska Institutu ve...

Nemoc, která z lidí dělá děti

Nepamatují si, že před chvílí obědvali, ale refrén lidovky Proč ta sova tolik houkala za doprovodu harmoniky, vyseknou bez zaváhání. Vzápětí jim udělá radost,...

Výběr článků

Načítám