Hlavní obsah

Věci, které jste dodnes nejspíš skladovali špatně

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také po nákupu automaticky vkládáte vejce do dvířek lednice? Podle expertky na skladování potravin Vlatky Lakeové je to špatně, protože se vajíčka kvůli změnám teploty při otevírání lednice rychleji kazí. Místo toho je doporučuje ukládat dozadu do lednice, kde je teplota nejstálejší. Co dalšího jste o správném skladování možná nevěděli?

Foto: Profimedia.cz

Víte, kam patří vejce nebo třeba váš oblíbený parfém?

Článek

1. Ořechy

Ve většině domácností jsou ořechy uchovávány ve spíži na poličce nebo nasypané v misce na stole. Pokud ale chcete docílit toho, aby vám ořechy vydržely déle a měly i lepší chuť, nebojte se je dát do ledničky. Teplo totiž urychluje oxidaci, a to zejména u ořechů s vyšším obsahem nasycených tuků.

2. Parfém

Mnoho z nás si zakládá na své sbírce luxusních parfémů, které střídáme podle nálady. Pokud chcete, aby vám co nejdéle vydržely, naučte se uchovávat parfémy v ledničce – pokud vám to nepřijde vyhovující, alespoň ve skříňce se studeným sklem. Parfémům totiž obecně moc nesvědčí teplo a světlo, naopak chlad a temný prostor jim zajistí delší výdrž i intenzivnější vůni, uvádí Daily Mail.

3. Šampaňské

Ačkoliv si možná říkáte, že není nad pořádně vychlazené šampaňské nebo sekt, a proto všechny vaše láhve uchováváte v ledničce, nedělejte to. Podle odborníků má dlouhé uchovávání láhví v lednici za následek zhoršení chuti, neboť vzduch v lednici je příliš suchý a studený. Lepší je láhve skladovat v chladnějším prostředí, jako je třeba sklep, a den před otevřením je umístit do ledničky.

4. Avokádo

Avokádo patří mezi momentálně nejvíc trendy potraviny a pomalu se dostává do menu každé restaurace či kavárny. Pokud patříte mezi jeho milovníky, víte, jak správně ho uchovávat? Avokádo má tu výhodu, že jej lze skladovat jak v ledničce, tak na lince. Pokud ale chcete, aby vám co nejrychleji změklo, pak ho nechte rozhodně venku mimo mráz. Opačný problém naopak řešte lednicí, avokádo v ní totiž pomaleji zraje.

5. Make-up

Ačkoli má většina z nás make-up v volně pohozený v kosmetické taštičce, pravdou je, že stejně jako parfém by se měl skladovat v ledničce či na jiném chladném místě, kde se tolik nekazí jeho olejovitý základ. Pokud je pro vás toto pravidlo nemyslitelné, uchovávejte tak alespoň ty make-upy, které momentálně nepoužíváte, ale hodláte se k nim vrátit.

6. Mouka

Zejména hospodyňky začátečnice mají tendenci po skončení pečení uložit otevřenou mouku do skříňky, aniž by ji patřičně zavřely. Pokud ale není mouka správně dovřená, vystavují ji tak napadení bakteriemi či moly. Uchovávejte ji proto v čisté a vzduchotěsné nádobě, aby se prodloužila její životnost.

Reklama

Související témata:
Špíz

Výběr článků

Načítám