Hlavní obsah

Světlana Nálepková: V Himalájích jsem se několikrát loučila se životem

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když poprvé vyrazila za dětmi do himálajských hor, skoro umřela. „Jsem velký cestovatel a dobrodruh, ale tohle bylo tvrdé. Několikrát jsem se loučila se životem,“ vypráví Světlana Nálepková.

Foto: Monika Navrátilová

Malý Tibet

Článek

Zpěvačku a herečku před dvěma lety zaujala výzva organizace Brontosauři v Himálaji, kteří v Mul bekhu budují školu a internát pro 180 dětí. Vesnička leží v nejsevernějším výběžku Indie v oblasti Ladakhu ve výšce 3500 metrů. Této obtížně přístupné a vyprahlé krajině, kde se většina obyvatel hlásí k tibetskému buddhismu, se říká Malý Tibet.

Brontosauři hledali dobrovolníky nejen na fyzickou práci, ale i na výuku fyziky, ekologie, na hudební, výtvarnou a dramatickou výchovu. Světlana Nálepková vyučovala základy herectví.

Foto: Monika Navrátilová

Světlana s fotografkou výpravy Monikou a dětmi

„Hned třetí den jsem onemocněla výškovou nemocí. Motala se mi hlava, ztrácela jsem rovnováhu, krvácela jsem z nosu a uší a pak se přidal zánět dutin, který mě naposled trápil někdy v pubertě,“ vzpomíná.

„Když potíže trochu polevily, vypravily jsme se s dětmi na vandr. Zatímco ony poskakovaly jen v žabkách, já sotva lapala po dechu. Každé dva kroky jsem se musela zastavovat a ve výšce 4700 metrů, kde jsme navštívily meditační jeskyni, jsem byla opravdu v koncích.“

Opět v horách

Po návratu domů se tři měsíce zotavovala a dušovala se, že se do Malého Tibetu už nikdy nevrátí. Po dalších dvou měsících však cítila, že se jí po Himálaji zvláštně stýská. Světlaně zvolna docházelo, jak ji ta cesta posunula dál. Nakonec převážily nádherné vzpomínky a za rok byla v Mulbekhu znovu. Tentokrát se k výpravě připojili další „učitelé“ – hudebník David Kraus, politik Martin Bursík s manželkou Kateřinou Jacques a tříletou dcerou Noemi.

Foto: Lenka Hatašová

Do pražského Senátu, kde Monika Navrátilová vystavovala fotografie z Malého Tibetu, přišla také Kateřina Jacques (vlevo). Světlana Nálepková na vernisáži zazpívala.

„Teď už to se mnou bylo lepší. Psychicky jsem se připravila tak, že jsem neměla téměř žádné problémy, zato trpěli ostatní, nejvíc naše fotografka Monika, napadly ji zákeřné bakterie,“ říká Světlana, která celoročně podporuje ve vzdělání malou holčičku Tani. Ta se jí pověsila na krk, jakmile se po roce zase uviděly.

Duchové hor

Protože se herečka cítila stále dobře, naplánovala si horský trek. Nakonec však dala přednost duchovnímu cvičení na úpatí šestitisícovky Stok Kangri. Čtyřdenní meditace pod vedením buddhistického učitele Viveka se zúčastnilo devět lidí z celého světa.

„Vzájemná komunikace byla zakázaná. Každý jsme spali ve vlastním stanu, abychom mysl soustředili jen sami na sebe. Ani jsme se na sebe nesměli podívat, pohybovali jsme se a jedli pomalu. Čtyři dny jsme prožili v naprostém tichu. Už druhý den jsem byla na pokraji šílenství. Od osmihodinového, takřka nehybného sezení mě bolelo celé tělo. Ale vydržela jsem, stejně jako Monika ve vedlejším stanu, jen jsme si připadaly jako duchové hor. Tento zážitek prověří sílu člověka.“

Foto: Monika Navrátilová

Na cestě z Mulbekhu do Dharamsaly, sídla Dalajlámy, a to v nadmořské výšce 5328 m. Vpravo opět Světlana s Monikou a malou Noemi, vlevo lapají po dechu manželé Bursíkovi a dobrovolník Roman Doubrava.

U Světlany Nálepkové lze mluvit o závislosti na Malém Tibetu. Letos se tam totiž chystá potřetí. „Už mám vymyšlený hezký program. Jenže nevím, jestli stihnu červencový termín, takže pojedu až v srpnu,“ těší se.

Tento rok řady dobrovolníků rozšíří rocker a textař Viktor Dyk s manželkou a zpěvačkou Ivanou Jirešovou a dcerou Sofií. Jako Světlana budou učit základy herectví a Viktor pomůže při stavbě internátu. Příští rok plánuje cestu do Himálaje také herec a režisér Jiří Mádl.

Reklama

Výběr článků

Načítám