Hlavní obsah

Až polovina mužů nepoužívá vůbec deodorant

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S teplými dny nás čekají opět krušné okamžiky a to především v hromadných dopravních prostředcích. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Unilever se zřejmě zápachu potu hned tak nezbavíme. V porovnání s vyspělými státy totiž Češi patří až na samé dno v používání deodorantů. Dokonce až polovina mužů tyto přípravky zcela ignoruje anebo je maximálně používá občas místo parfému a tedy ne k prevenci zápachu.

Foto: Profimedia.cz

Pach ovlivňuje lidské chování více, než si mnozí myslí.

Článek

Spotřeba deodorantů v České republice se řadí mezi nejnižší v Evropě. Ve Velké Británii se spotřebuje v průměru 5,6 deodorantů na osobu, zatímco v České republice jsou to jen dva deodoranty. Méně deodorantů spotřebují již jen Rumuni a Rusové. Průměrný Rus si za rok koupí jen 0,7 deodorantu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Unilever.

„Češi jsou zvyklí používat deodoranty jen příležitostně. Spíše než jako součást pravidelné hygieny je využíván jako parfém. Dokládá to i fakt, že ve většině českých domácností nemá deodorant své místo v koupelně se zbytkem každodenních hygienických potřeb, ale najdeme ho často v obývácích či ložnicích,“ uvádí Jaroslav Cír, zakladatel výzkumné společnosti Perfect Crowd.

Používání deodorantů zvyšuje sebedůvěru

Zajímavý výzkum realizovali vědci na fakultě biologie Univerzity v Liverpoolu ve Velké Británii ve spolupráci s Axe. Provedli zde slepé testování, při němž zkoumali vliv užívání deodorantů na lidské chování a sebedůvěru.

Výsledky experimentu prokázaly významný vliv tělesného pachu na sebedůvěru testovaných jedinců již 15 minut po prvním použití. S testovanými muži byla po dvou dnech používání natočena krátká videa, v nichž se měli vžít do role, kdy se představují atraktivní ženě. Přestože ženy mezi skupinami nevypozorovaly rozdíly v atraktivitě jejich členů na základě fotografií, ty samé ženy při zhlédnutí videí s testovanými muži uváděly skupinu, která používala aktivní sprej, jako atraktivnější.

Výzkumy ukazují, že pach ovlivňuje lidské chování více, než si mnozí z nás mysleli. Již od útlého věku identifikují děti po čichu matku, čichový aparát pomáhá při vytváření prvních vazeb u prepubertálních dětí a svou roli hraje i při reprodukčním chováním v pozdějším věku. Pach lidského těla podává informace o ovulačním cyklu, dominanci či genetické spřízněnosti jedinců.

Kromě vlivu na samotné uživatele parfémů, ovlivňuje jejich využívání skrze nositele i jeho okolí. Zvláště silný vliv pak má na vztahy, sexuální přitažlivost a významně působí při pracovních pohovorech.

Deodoranty bez aluminiových solí

Mnozí odpůrci užívání deodorantů a antiperspirantů argumentují tím, že všechny tyto přípravky obsahují nebezpečné aluminiové soli a tzv. parabeny. Ve skutečnosti je dnes na trhu k dostání řada velmi účinných přípravků bez těchto chemických sloučenin. Možnost volby má tak skutečně každý.

Foto: Archív

Bioderma

Anketa

Používáte denně deodorant nebo antiperspirant?
Ano
74 %
Ano, ale jen v jarních a letních měsících
2 %
Ne, jen podle potřeby
12,6 %
Ne, miluji přirozenost
3,7 %
Ne, je to zbytečné
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9717 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám