Hlavní obsah

KLDR odpálila 25 raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea odpálila v neděli do moře celkem 25 raket krátkého doletu, uvedly v pondělí podle agentury AP jihokorejské úřady. Dosud se hovořilo o deseti až 18 raketách. KLDR testy zjevně reaguje na společné americko-jihokorejské vojenské manévry, o nichž tvrdí, že jsou přípravou na invazi.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Obyvatel Soulu sleduje televizní zpravodajství o vypálení 25 severokorejských raket

Článek

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že 25 odpálených raket má dolet kolem 70 kilometrů a skončily v mezinárodních vodách nedaleko severokorejských břehů. Šlo o kopii sovětských balistických střel 2K52 Luna-M označovaných v kódu NATO Frog-7. Odpáleny byly z východního pobřeží v oblasti u Wonsanu.

Pchjongjang podobné testy opakovaně používá k tomu, aby vyjádřil nelibost nad americko-jihokorejskými manévry. Podle expertů by nejnovější odpaly severokorejských raket neměly výrazněji zvýšit napětí na Korejském poloostrově.

Americko-jihokorejské cvičení, které má pokračovat do poloviny dubna, Pchjongjang označuje za nácvik k invazi. Tyto každoroční rozsáhlé manévry provází výhrůžnými gesty adresovanými Spojeným státům a Jižní Koreji.

Zkoušky raket krátkého doletu jsou obvykle považovány za rutinní, na rozdíl od zkoušek raket dlouhého doletu nebo jaderných testů, z nichž poslední uskutečnila Severní Korea v únoru 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám