Hlavní obsah

Jižní Korea likviduje strážní posty na hranici s KLDR, jeden odpálila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea ve čtvrtek vyhodila do povětří jedno ze svých strážních stanovišť na hranici se Severní Koreou v rámci zlepšování vzájemných vztahů. Udělala to ještě před avízem nového zbraňového testu KLDR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpálení pozorovatelny na hranicích s KLDR Video: Reuters

 
Článek

Minulý týden skončil odsun vojáků a výzbroje z některých příhraničních stanovišť obou sousedících států a nyní je Severní i Jižní Korea likvidují. Dohodli se na tom v září severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in.

Jihokorejská armáda na odstřel stanoviště v okrese Čchorwon v centrální části hranice pozvala novináře. Ti pozorovali odpal komplexu ze vzdálenosti několika set metrů. Pak byli svědky toho, jak další stanoviště odstraňuje těžká technika.

Třebaže Jižní Korea stanoviště zpravidla ničí s ohledem na životní prostředí a z bezpečnostních důvodů pomocí těžké techniky, pro první z budov, která se nacházela na vysokém a těžko přístupném kopci, byl použit dynamit, uvedlo jihokorejské ministerstvo vnitra. KLDR svá stanoviště odpaluje výbušninami, informovala jihokorejská média.

Foto: Reuters

Těžká technika likviduje pozorovací stanoviště v Demilitarizované zóně mezi Korejemi

Strážní stanoviště se nacházejí uvnitř Demilitarizované zóny - nárazníkového pásma dlouhého 248 kilometrů a širokého čtyři kilometry, které rozděluje Severní a Jižní Koreu. Odhaduje se, že v pásmu a jeho blízkosti bylo položeno kolem dvou milionů min.

Foto: Reuters

Jihokorejští vojáci na místě odpáleného pozorovacího stanoviště

Severní a Jižní Korea se dohodly na tom, že do konce listopadu zboří nebo odzbrojí 11 strážních stanovišť, což následující měsíc společně ověří. Soul měl uvnitř demilitarizovaného pásma zhruba šest desítek stanovišť, počet severokorejských se odhaduje na 160.

Foto: Jung Yeon-je, ČTK/AP

Odpálení strážního stanoviště jihokorejských sil

V rámci zářijových dohod dále dokončily Severní a Jižní Korea na konci října pod dohledem OSN odzbrojení ve Společném bezpečnostním území (Joint Security Area, JSA) v pohraniční vesnici Pchanmundžom. Odstraněny byly zbraně, munice a strážní stanoviště. Obě strany také demilitarizované pásmo odminovávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám