Hlavní obsah

Vietnamec psal o ekologické katastrofě na internetu, poslali ho na sedm let do vězení

– Hanoj/Peking

Trest sedmi let vězení uložil za zavřenými dveřmi v pondělí soud ve Vietnamu 22letému blogerovi, který loni na sociální síti informoval o úniku kyanidu a dalších jedů z ocelárny ve střední části země. V Číně zase poslal soud na pět let do vězení tchajwanského aktivistu, který se na internetových fórech vyslovoval pro demokratickou soutěž politických stran.

Foto: Profimedia.cz

Nguyen Van Hoa u soudu

Článek

Vietnamský soud shledal, že Nguyen Van Hoa vedl protistátní propagandu, když na internetu zveřejňoval videa a psal o protestech lidí kvůli úniku jedů.

K tomu došlo loni v nové ocelárně tchajwanské společnosti Formosa Ha Tinh Steel Corporation. Chemikálie zasáhly téměř 200 kilometrů dlouhý pás mořského pobřeží a zahubily ryby a další živočichy, čímž také připravily místní rybáře o obživu. Zdravotní potíže měli i lidé. Jednalo se o nejhorší ekologickou katastrofu ve Vietnamu a incident vyvolal nezvykle rozsáhlé protesty, napsal list The New York Times.

Vláda zprvu o nehodě nepodávala žádné relevantní informace.

Firma se omluvila a byla nucena zaplatit pokutu ve výši půl miliónu dolarů (10,5 miliónu korun).

Aktivista v Číně dopadl stejně

V Číně pak odsoudili dalšího aktivistu, a to za „podvracení státní moci“. Důvodem bylo to, že se Li Ming-če z Tchaj-wanu na diskusních fórech na internetu vyslovoval pro volnou soutěž demokratických stran, uvedla stanice BBC.

Li zmizel letos v březnu při cestě po pevninské Číně. Tamní úřady posléze potvrdily jeho zatčení a v září byl aktivista postaven před soud a obviněn z útoku na vládu Komunistické strany Číny a podpory „demokracie západního stylu”.

Proti jeho odsouzení v úterý protestovala tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Vláda v Pekingu považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií, i když vzbouřenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám