Hlavní obsah

Tálibán o míru jednat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán nebude jednat s vládou o míru, dokud nebudou naplněny podmínky, které uvedlo už dříve. Hnutí to oznámilo v sobotu.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Chceme znovu zopakovat náš postoj, že dokud neskončí okupace cizími vojsky, dokud nebudou jména zástupců Tálibánu odstraněna z mezinárodních černých listin a dokud nebudou propuštěni naši věznění zástupci, rozhovory žádné výsledky nepřinesou,“ citovala agentura AFP z prohlášení.

Zástupci Tálibánu se několikrát účastnili prvotních jednání o podmínkách možných mírových rozhovorů. Všechny tyto snahy ale záhy ztroskotaly.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Kdysi vládní hnutí svrhla na podzim 2001 americká invazní vojska, která do Afghánistánu vtrhla proto, že se na jeho území skrýval strůjce útoků v USA z 11. září Usáma bin Ládin a Tálibán ho odmítal vydat. Američané a spojenci ukončili bojové operace v zemi teprve na konci předloňského roku. Spojenci včetně českých vojáků ale v zemi zůstávají a pomáhají místním bezpečnostním složkám. Bojovníci Tálibánu jsou nadále aktivní a dokonce svůj vliv rozšířili, takže Američané a Britové museli loni v prosinci v provincii Hílmand znovu povolat vojáky do bojů.

Reklama

Související články

Moskva je ochotna vyjít Tálibánu vstříc

Rusko je ochotno projevit vstřícnost ohledně zmírnění sankcí Rady bezpečnosti OSN proti hnutí Tálibán, pokud to přispěje k usmíření v Afghánistánu. Uvedl to...

Výběr článků

Načítám