Hlavní obsah

Rusko navrhlo na prvního března začátek příměří v Sýrii

Na mírová jednání o Sýrii, která mají pokračovat 25. února, pojede syrská opozice pouze v případě, že Rusko zastaví své letecké údery v zemi a k civilistům v povstaleckých oblastech se dostane humanitární pomoc. Prohlásil to ve středu mluvčí opoziční vyjednávací komise (HNC) Sálim Muslát. Podle nejmenovaného západního zdroje agentury Reuters navrhlo Rusko na 1. března začátek příměří v Sýrii.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura

Článek

Na návrhu ale prý zatím nepanuje shoda. Podle zdroje agentury mají zatím Spojené státy vůči některým částem ruského návrhu výhrady.

Syrské rozhovory začaly 29. ledna v Ženevě. Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura je ale minulou středu dočasně přerušil kvůli tomu, že se zatím nepodařilo dosáhnout žádného pokroku.

Jednání mezi syrskou opozicí a zástupci vlády v Damašku probíhala nepřímo pomocí prostředníků. Přerušení rozhovorů podle de Mistury neznamená jejich selhání. Nyní by se podle něj měli sejít zástupci zemí ze Západu, ale i z Blízkého východu, které jednání o Sýrii podporují, a prodiskutovat sporná témata.

Syrská vládní delegace obvinila syrskou opozici, že se pod tlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout. OSN prý raději volila přerušení rozhovorů, aby se tomuto kroku vyhnula. Podle opozice může za selhání rozhovorů naopak syrský režim.

Ve čtvrtek se v Mnichově sejde mezinárodní skupina pro Sýrii složená ze 17 zemí, která bude jednat o dalším postupu. Rozhovorů by se měli zúčastnit i zástupci syrské opozice, uvedl Sálim Muslát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám