Hlavní obsah

Při útoku Al-Káidy na hotel v Burkině Faso zemřelo 29 lidí, mezi teroristy byly i ženy

Ouagadougou
Aktualizováno

Nejméně 29 osob osmnácti národností bylo zabito při útoku na hotel Splendid v centru Ouagadougou, metropole západoafrického státu Burkina Faso. Útok začal už v pátek večer, při sobotní osvobozovací akci se podařilo zachránit 150 lidí, čtyři islamističtí útočníci byli zabiti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při útoku na hotel v Burkině Faso zemřelo nejméně 23 lidí Video: Reuters

 
Článek

Bezpečnostní síly osvobodily 150 lidí, z nichž 56 bylo zraněno. Zabiti byli čtyři islamisté, dva z nich byly ženy, uvedl burkinafaský prezident Roch Marc Christian Kaboré, ambasador Thibault to ale na Twitteru popřel.

České ministerstvo zahraničí podle své mluvčí Michaely Lagronové zatím nemá informace o tom, že by se na místě nacházeli nějací Češi, a ani to nepředpokládá, situaci prý ale bude sledovat.

K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM), tedy stejná skupina, jaká loni v listopadu zaútočila na hotel v sousedním Mali a nechala za sebou 22 mrtvých.

Teroristé v pátek pozdě večer nejprve vtrhli do kavárny, kde bylo podle místní televize v tu dobu asi 100 lidí, a poté vnikli do hotelu, oblíbeného mezi západními diplomaty a podnikateli. Později se k útočníkům přidali další, tvrdí místní média.

Dorazili Francouzi z Mali

Na místě zasahovaly místní jednotky za logistické podpory francouzských vojáků, kteří do Ouagadougou dorazili z Mali. Mezi zachráněnými je i burkinafaský ministr veřejných služeb, práce a sociálního zabezpečení.

Foto: Stringer, Reuters

Voják v Burkině Faso při protiteroristickém zásahu v hlavním městě

Před hotelem podle očitých svědků vybuchla dvě auta. Někteří svědkové uváděli, že část hotelu se ocitla v plamenech.

Podle svědků ozbrojenci nejprve vstoupili do kavárny v blízkosti hotelu. Zaměstnanec kavárny řekl AFP, že zde bylo zabito "několik lidí".

Francouzský velvyslanec v Burkině Faso uvedl, že byl vyhlášen zákaz vycházení. Hotel Splendid patří k nejvýznamnějším hotelům v burkinafaské metropoli. Leží nedaleko mezinárodního letiště.

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. Loni v září uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč. Země byla dosud teroristických útoků ušetřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám