Hlavní obsah

Lodě USA naschvál poplují k čínským umělým ostrovům, Peking zuří

Novinky,
Washington/Peking

Spojené státy vyšlou v říjnu několik válečných lodí přímo k nově budovaným čínským umělým ostrovům v Jihočínském moři, uvedl ve čtvrtek list The Financial Times. Proplují v jejich těsné blízkosti. Washington tak chce dát Pekingu jasně najevo, že neuznává čínské nároky v Jihočínském moři, což Peking pobouřilo.

Foto: Reuters

Letecký záběr z filipínského průzkumného letounu ukazující čínské aktivity na Spratlyho ostrovech.

Článek

O americkém plánu na cvičení u Spratlyho ostrovů, které Číňané rozšiřují a budují tam své základny, informoval list The Financial Times s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele. Ten uvedl, že lodě nebudou respektovat Číňany jednostranně vyhlášené dvacetikilometrové pobřežní pásmo.

Americké námořní cvičení se tam má uskutečnit během dvou týdnů, napsal list. Bílý dům se k plánu odmítl vyjádřit s tím, že tajné námořní operace nikdy nekomentuje.

Čína je podrážděná

Čína na zprávu listu reagovala podle agentury Reuters velmi podrážděně. Mluvčí ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing řekla, že země věnuje podobným zprávám pozornost, a plán odsoudila.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

„Jsem přesvědčena, že americké straně je zcela jasný zásadní čínský postoj,“ uvedla mluvčí a dodala: „Doufáme, že americká strana může objektivně a spravedlivě nahlédnout současnou situaci v Jihočínském moří a s Čínou hrát opravdu konstruktivní roli při zabezpečení míru a stability v Jihočínském moři.”

Americký prezident Barack Obama při zářijové návštěvě svého čínského protějšku ve Washingtonu sdělil Si Ťin-pchingovi, že má vážné obavy ohledně ostrovů. Si mu řekl, že ostrovy nebudou sloužit k vojenským účelům, podle amerických satelitních snímků se však na nich už budují vojenská zařízení a je jen otázkou, kolik je jich již instalováno. Na snímcích jsou vidět radary i startovací dráhy po letadla. [celá zpráva]

Čína už v létě uvedla, že pokud USA nezmění svou politiku, budou své nároky bránit vojensky. [celá zpráva]

Když v květnu kolem umělého ostrova přelétal americký průzkumný a monitorovací letoun, čínská obsluha radaru pilotům slovně vyhrožovala a říkala jim, ať „vypadnou”. [celá zpráva]

Čína si klade nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře a chce i území, která za svá považují Vietnam, Filipíny, Malajsie a Brunej. Předpokládá se, že v oblasti bohaté na ryby leží i velké zásoby plynu a ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám