Hlavní obsah

Většinu Kunduzu dobyla zpět afghánská armáda, tvrdí Kábul

– Kábul • Aktualizováno

Afghánské jednotky během útoku v noci na čtvrtek znovu dobyly nejdůležitější části města Kunduz, kterého se v pondělí zmocnil Tálibán. S odvoláním na dva afghánské zdroje o tom informovala agentura Reuters. Zatím není jasné, jak velkou část města ovládají. Tálibán ztrátu města popřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánská armáda útočí na Tálibán v KunduzuVideo: Reuters

 
Článek

„Afghánské speciální bezpečnostní síly nyní ovládají město Kunduz, získali jsme jej zpět a byl vyčištěn,” oznámil na Twitteru mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí. Dodal, že nepřítel utrpěl při nočním útoku, který začal před půlnocí a trval do rozbřesku, těžké ztráty.

„Afghánské bezpečnostní síly získaly během noci po tvrdých bojích kontrolu nad městem Kunduz,” uvedl guvernér Kunduzu Hamdulláh Daníší. „Poté, co přijely posily, začala masivní operace uvnitř Kunduzu, Tálibán již nedokázal klást odpor a utekl... Brzy o tom vydáme podrobnou zprávu,” dodal.

Podobně se vyjádřil i  mluvčí kunduzské policie Sajíd Sarvar Hussajni, který upřesnil, že se podařilo dobýt  sídlo guvernéra, policejní stanici a budovu tajné služby: „Těla tálibů leží kolem.”

Nejasná role vojáků NATO

Mluvčí koaličních vojsk neupřesnil, jakou roli zahraniční vojáci v nočních bojích sehráli. Konstatoval pouze, že v Kunduzu působí v roli poradců, a "v případě nutnosti se brání útokům". Mluvčí americké armády plukovník Brian Tribus sdělil, že od pondělí americké letectvo provedlo pět náletů na pozice Talibanu v oblasti Kunduzu.

Ministerstvo obrany uvedlo, že při nočních bojích padlo 150 příslušníků Tálibánu a 90 dalších utrpělo zranění. Tyto informace ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Ve středu ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že během střetů ve městě zahynulo nejméně 30 lidí, převážně civilistů, a 340 zraněných bylo přijato do nemocnic.

Foto: Najim Rahim, ČTK/AP

Afghánšté síly hlídkují na okraji Kunduzu-

Foto: Najim Rahim, ČTK/AP

Vojáci Afghánské národní armády u Kunduzu

O stovkách mrtvých nepřátel a dobytí policejní stanice však mluvil Hussajni už v úterý.  [celá zpráva] Ve středu bylo město stále pod kontrolou Tálibánu. BBC uvedla, že podle některých zdrojů se ve městě stále bojuje a zatím není jasné, kdo drží strategický kopec nad městem, který ve středu ovládl Tálibán. [celá zpráva]

Tálibán zprávy popírá

Podle mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida boje stále pokračují: "Tvrzení nepřátel ohledně situace v Kunduzu nejsou pravdivá." Podle něj bojovníci Tálibánu dál vzdorují afghánským vojákům.

Podle mluvčího nad městem stále vlaje bílá vlajka Tálibánu, ale místní svědci citovaní agenturou AFP uvedli, že ji na náměstí vystřídala afghánská černo-červeno-zelená vlajka.

Obsazení strategického a relativně bohatého města Kunduz bylo největším úspěchem hnutí Tálibán od jeho svržení v roce 2001. [celá zpráva] Spojené státy v úterý přiznaly, že ovládnutí Kunduzu znamená nečekané zhoršení situace, zároveň ale vyjádřily důvěru v afghánské bezpečnostní síly a jejich schopnost získat město znovu do svých rukou.

Ve středu pokračovaly nejen americké nálety na pozice tálibů, ale podle afghánských zdrojů se do akce zapojily i americké speciální síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám