Hlavní obsah

Soud snížil násilníkovi trest, protože zneužitý šestiletý chlapec je prý gay

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský odvolací soud vyvolal bouřlivou veřejnou polemiku rozhodnutím snížit trest muži, který sexuálně zneužil šestiletého chlapce. Důvodem ke snížení trestu na polovinu byl podle soudců fakt, že dítě bylo „prokazatelně homosexuální” a na podobné zneužívání zvyklé. Uvedla to v úterý stanice BBC. Verdikt tvrdě kritizovali obhájci lidských práv.

Foto: Profimedia.cz

Soud v Buenos Aires

Článek

Funkcionář jednoho z mládežnických fotbalových klubů v metropoli Buenos Aires Mario Tolosa byl soudem první instance potrestán šestiletým vězením za sexuální zneužívání svého svěřence. Chlapec si po příchodu z tréninku stěžoval babičce na nedobrovolný fyzický kontakt s mužem, který později potvrdila i lékařská zpráva.

Soudce: Kluk je na to zvyklý, tak co

Odvolací soud sexuální kontakt nijak nezpochybnil, trest však snížil na polovinu. Trest ve vyšší sazbě podle soudce Horacia Piomba nelze udělit, neboť je chlapec "prokazatelně homosexuální orientace" a již byl v minulosti zneužíván otcem, proto "není čin tak potupný".

Rozsudek okamžitě vyvolal pobouření v části argentinské veřejnosti, která považuje zdůvodnění za absurdní. Zatímco někteří experti upozorňují, že samotné určování sexuální orientace šestiletého dítěte je nesmyslné, další lidé kritizují její spojování s výší trestu.

"Stává se běžnou praxí směšovat sexuální orientaci člověka s trestným činem sexuálního zneužívání, což jsou dvě věci, které nemají nic společného," prohlásil předseda argentinské organizace hájící práva sexuálních menšin Esteban Paulón. Organizace hodlá podat na soudce stojící za verdiktem stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám