Hlavní obsah

Po požáru zlatého dolu v JAR uvízlo pod zemí téměř 500 horníků, všechny zachránili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Všech téměř pět stovek horníků, kteří v neděli zůstali uvězněni pod zemí po požáru ve zlatém dole v Jihoafrické republice, se podařilo zachránit. Informovala o tom společnost Harmony Gold provozující důl.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K požáru došlo v dole u města Carletonville, které je vzdáleno zhruba hodinu cesty od Johannesburgu. Při následné záchranné akci se podařilo vyprostit všech 486 havířů, uvedla podle agentury Reuters mluvčí společnosti Charmane Russellová.

Během požáru našla podle prohlášení firmy více než polovina z horníků útočiště v nouzových úkrytech, kde byl dostatek čerstvého vzduchu a odkud mohli s lidmi na povrchu komunikovat po telefonu.

Neštěstí v jihoafrických dolech, v nichž často způsobují problémy ilegální těžba a nedostatečná bezpečnost provozu, nejsou nijak výjimečná. Ve zlatém dole provozovaném Harmony Gold přišlo například v roce 2009 při požáru o život 82 lidí. Loni záchranáři vyprošťovali více než 200 ilegálních horníků z oficiálně opuštěného zlatého dolu u Johannesburgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám