Hlavní obsah

WHO: Nigérie se zbavila eboly

Abuja

Epidemie eboly v Nigérii skončila, uvedla v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V nejlidnatější africké zemi se od konce července krvácivou horečkou nakazilo 20 lidí, z nichž osm zemřelo. Již 42 dnů, tedy dvě inkubační období viru však nebyl hlášen žádný nový případ.

Foto: ČTK/AP

Učitel měří žákyni základní školy Adekunle v Lagosu teplotu, aby ověřil, zda nemá ebolu. Včasné rozpoznání příznaků je podle odborníků klíčovým faktorem při boji s touto nemocí.

Článek

„Epidemie v Nigérii byla zastavena. Je to obdivuhodný úspěch, který světu ukazuje, že ebolu lze zastavit,“ řekl na tiskové konferenci v hlavním městě Abuja představitel WHO v Nigérii Rui Gama Vaz.

Stosedmdesátimiliónová Nigérie se stala po Senegalu druhou africkou zemí, jíž se podle vyjádření WHO podařilo s ebolou vypořádat. Epidemie ale dál řádí v Libérii, Sieře Leoně a Guineji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vyrovnat se velmi dobře se smrtící virovou nákazou, která v Africe v posledních měsících usmrtila přes 4550 lidí, se Nigérii podle agentury AFP podařilo i přes špatný stav tamního zdravotnictví.

Nigerijské úřady podle WHO byly úspěšné, protože reagovaly velmi rychle a nechaly prověřit stav všech osob, které přišly do styku s nakaženými. V Lagosu a v Port Harcourtu bylo pod dohledem na 900 lidí. K této práci bylo vyčleněno 1800 zdravotníků.

Reklama

Související články

Ebolou se nakazila druhá zdravotnice v Texasu

V americkém státě Texas se nakazila druhá zdravotnice ebolou. Tamní zdravotnické úřady ve středu potvrdily, že první test prokázal přítomnost viru smrtící...

Výběr článků

Načítám