Hlavní obsah

Egypt marně žádá mezinárodní zásah proti islámským radikálům v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo rozprášit islamistické milice, které v sousední Libyi posilují. Ovládají hlavní město Tripolis a podle Šukrího představují hrozbu pro celý region. Milice vyhrožovaly Egyptu, protože na ně údajně podnikl nálet. S výzvou k intervenci přišel i libyjský velvyslanec v Egyptě. Neuspěli. Zatím se zvažuje jen cvičení.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Budova u Tripolisu vzplála po zásahu raketou.

Článek

Země sousedící s Libyí odmítly zasáhnout v Libyi zmítané bojem milicí, které roku 2011 pomohly svrhnout Kaddáfího režim.

„Libye nedokáže ochránit své instituce, svá letiště a přírodní zdroje, zvlášť pak ropná pole,” uvedl přitom velvyslanec Faíd Džibril na okraj káhirského setkání ministrů zahraničí zemí sousedících s Libyí a zástupců Ligy arabských států a Africké unie. „Vyzýváme proto mezinárodní společenství, aby nám s touto ochranou pomohlo,” dodal.

Foto: Reuters

tank pálí u Tripolisu

Šéf egyptské diplomacie Šukrí prohlásil, že nyní je zapotřebí společné úsilí, které povede k rozprášení libyjských islamistických milic „bez výjimky”. Podle Šukrího je cílem egyptské iniciativy ukončit násilí v Libyi a obnovit tam roli státu.

I libyjský parlament už hlasoval pro intervenci OSN, která by jako jediná mohla ukončit chaos v zemi, ale podle šéfa tuniské diplomacie je v tuto chvíli intervence předčasná.

Foto: Reuters

Tanky nasazené u Tripolisu

Radikálové drží Tripolis

Schůzka v Egyptě se koná ve chvíli, kdy islamisté oznámili, že po dlouhých bojích údajně převzali kontrolu nad mezinárodním letištěm v Tripolisu. To ovládly milice islámských radikálů Úsvit spolu s misurátskou milicí v sobotu, když porazily provládní zintánskou milici. Islamisté v neděli letiště zapálili.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Hrozba radikálů Egyptu

Úsvit a misurátští požadovali zásah proti Egyptu a Spojeným arabským emirátům, protože právě ty údajně stály za sobotními nálety proudových letadel na pozice misurátské milice, při nichž padlo 17 lidí: „Emiráty a Egypt jsou zapojeni do té zbabělé agrese. My si vyhrazujeme právo odpovědět ve vhodnou chvíli.”

Tvrdé boje probíhají i v Benghází, kde se islámští radikálové blízcí Al-Káidě pokoušejí porazit vládní síly spojené s jednotkami bývalého generála Chalífy Haftára.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Kouř stoupá z Benghází.

Útok na další letiště

Neznámí útočníci také vypálili v pondělí několik raket systému Grad na letiště Al-Abrak nacházející se na severovýchodě Libye ve městě Bajdá, které nyní slouží jako hlavní mezinárodní letecký přístav v zemi. Letiště ale nepřestává fungovat, uvedl jeho ředitel. Rakety nezpůsobily žádnou větší škodu.

Foto: Reuters

Boji poničená letadla na letišti v Tripolisu

Kvůli Libyi se chystají manévry

Podle zdrojů listu The Guardian z Říma se Itálie, USA, Francie a okolní státy připravují na zahájení přípravných cvičení. Alžírsko už přepravilo systémy protivzdušné obrany na východní hranici.

Podle expertů se ale nedá čekat zásah v oblasti, protože NATO se soustředí na Ukrajinu a „ve Francii se všichni dívají jen na Irák, Sýrii a Sahel,“ řekl ředitel Nadace pro strategická studia Camille Grand.

Reklama

Výběr článků

Načítám