Hlavní obsah

U japonských ostrovů došlo k zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti japonského ostrova Iwodžima udeřilo v neděli zemětřesení o síle 6,2 stupně magnituda. S odvoláním na americkou geologickou službu to uvedla agentura Reuters.

Foto: Geofyzikální ústav AV ČR

Ilustrační foto

Článek

Otřesy byly zaznamenány 167 kilometrů jihovýchodně od Iwodžimy. Jejich ohnisko se podle agentury RIA Novosti nacházelo v hloubce 43 kilometrů. Japonská rozhlasová stanice NHK oznámila, že nehrozí nebezpečí přívalové vlny tsunami.

Iwodžima je přibližně 1200 kilometrů jižně od Tokia. Na ostrově nežije stálé obyvatelstvo, nachází se tam ale námořní základna japonských sil sebeobrany.

Japonsko leží v oblasti s velkou seismickou aktivitou. Každoročně je tam zaznamenána asi pětina ze všech světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy stupnice. Japonské souostroví se rozkládá na rozhraní čtyř tektonických desek, které na sebe při pohybu vzájemně narážejí a vyvolávají tak otřesy na zemském povrchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám