Hlavní obsah

Vše je ztraceno, boeing se zřítil do oceánu, oznámila Malajsie

– Kuala Lumpur • Aktualizováno
Novinky, rei

Boeing 777, který zmizel před dvěma týdny z radarů, se zřítil do Indického oceánu a naděje, že se některého z 239 lidí na palubě podaří najít živého, není. V pondělí to na mimořádné tiskové konferenci oznámil malajsijský premiér Najib Abdul Razak. Aerolinie už uvědomily příbuzné cestujících.

Foto: ČTK/AP

Rozhořčení příbuzní pasažérů letu MH370 společnosti Malaysian Airlines

Článek

„Byl jsem informován zástupci britského leteckého úřadu z oddělení pro vyšetřování leteckých nehod (AAIB). Informovali mě, že britská společnost Inmarsat poskytující satelitní data pro severní a jižní letecké koridory, provedla další kalkulace dat. Provedli analýzu, která nebyla nikdy při vyšetřování tohoto druhu využita, aby vnesli víc světla do trasy letu MH370,” oznámil ministerský předseda Razak.

„Na základě této analýzy Inamarsat a AAIB shledaly, že MH370 letěl jižním koridorem a jeho poslední pozice byla uprostřed Indického oceánu, západně od Perthu. To je odlehlá oblast, vzdálená od všech možných míst k přistání. Musím vás tudíž s hlubokým zármutkem a lítostí informovat o tom, že podle těchto nových dat, skončil let MH370 v jižním Indickém oceánu,“ řekl premiér.

Už napsali příbuzným

Premiér potvrdil, že společnost Malaysian Airlines už uvědomila příbuzné cestujících i posádky.

Aerolinie podle serveru BBC zaslaly rodinám textovou zprávu, v níž píší, že „je nade vši pochybnost“, že ztracený boeing havaroval a nehodu nikdo z 239 lidí na jeho palubě nepřežil.

Premiér Razak uvedl, že malajsijské úřady budou s příbuznými cestujících jednat otevřeně a s úctou. Většina pasažérů byli občané Číny a Tchaj-wanu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Na oblast vzdálenou zhruba 2500 kilometrů jihozápadně od Perthu se už několik dnů soustřeďuje pátrání po troskách stroje. Podezřelé objekty tam zahlédli čínští i australští pozorovatelé. [celá zpráva]

Letadlo se ztratilo v sobotu před dvěma týdny cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Příčina vychýlení z kurzu zůstává předmětem vyšetřování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australští záchranáři monitorují podezřelé objekty na hladině i pod níVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám