Hlavní obsah

Kim si na Nový rok chválil odstranění strýce, s Jižní Koreou chce sblížení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Jednotu vládnoucí Strany práce po prosincové čistce ve vedení, při níž skončil na popravišti jeho strýc a ochranitel, vyzvedl ve svém novoročním projevu severokorejský vládce Kim Čong-un. Současně vyzval ke sblížení s Jižní Koreou. Pokud by ale pokračovaly vojenské hrozby ze strany Jihu a USA, může podle Kima konflikt přerůst v jadernou válku.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„V loňském bouřlivém období budování prosperující země jsme přijali rezolutní opatření k odstranění odpadlíků ve straně,“ vyjádřil se Kim vůbec poprvé k čistce, při níž byl popraven jeho strýc Čang Song-tchek, jenž mu pomáhal převzít před dvěma lety vládu po smrti vůdce Kim Čong-ila.

„S odhalením a zbavením se protistranické, kontrarevoluční frakce ve vhodný čas byly strana a revoluční řady konsolidovány a naše jednota byla maximálně upevněna,“ dodal Kim.

Chce se sblížit

Vládce KLDR zároveň vyzval k „vytvoření atmosféry příhodné ke zlepšení vztahů s Jižní Koreou“. Současně ovšem varoval, že Korejskému poloostrovu hrozí jaderná válka, budou-li Soul a Washington pokračovat v konfrontacích.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

„Pokud by zde měla propuknout další válka, vyústí ve smrtící nukleární katastrofu a Spojené státy nebudou nikdy bezpečné,“ varoval.

Reklama

Související články

Severokorejci po čistce slíbili Kimovi věrnost

Severní Korea si v úterý připomněla dva roky od úmrtí vůdce Kim Čong-ila. Výročí se stalo příležitostí pro politickou a armádní elitu, aby po nedávné čistce ve...

Výběr článků

Načítám