Hlavní obsah

Nestabilní KLDR? V oblasti rostou po popravě Kimova strýce obavy

Poté, co Pchjongjang potvrdil, že byl popraven Kim Čong-unův strýc Čang Song-tchek, sousední země začaly s obavami sledovat vývoj v KLDR. Žádné napětí však nebylo zpozorováno, uvedla Jižní Korea. Ta se nejvíc bojí možného konfliktu, který by mohl vypuknout právě kvůli nestabilitě u jejího severního souseda.

Severokorejský moderátor oznámil, že Čang byl popraven za ohavné zločinyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jihokorejské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že není patrná neobvyklá aktivita na straně severokorejské armády a nebyla zaznamenána ani podezřelá činnost v severokorejských lokalitách využívaných pro jaderné a raketové zkoušky.

Čína, která je nejbližším spojencem KLDR a kde Čang ještě nedávno jednal s nejvyššími místními představiteli, vyzvala Pchjongjang k ”zachování stability země”.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Korejci v Soulu přihlížejí soudu s Čangem song-tchekem.

Poprava je podle Lima Ul-čchula z jihokorejské univerzity Kjongnam důkazem nebezpečné nestability a náznakem, že vzestup Kim Čong-una po smrti jeho otce Kim Čong-ila před dvěma lety nebyl zdaleka tak hladký, jak se předpokládalo.

„Oznámení KLDR je jako přiznání, že Kim Čong-unova vláda je pořád v přechodném období,” prohlásil. Lim očekává, že po Čangově popravě budou následovat další čistky.

Toužil Čang po moci? 

Podle reportérky BBC Lucy Williamsonové v Soulu existují různé teorie týkající se skutečného důvodu Čangova odstranění. Někteří analytici se domnívají, že Čangova poprava je spíše výsledkem mocenského boje v KLDR.

Čang sice prosazoval mladého Kim čong-una, je ale možné, že ve skutečnosti takto upevňoval svou moc, protože se vyznal lépe v severokorejské gerontokracii než „mladý generál“, jak se zpočátku Kimovi přezdívalo.

Foto: Yonhap, Reuters

Čanga Song-tcheka vedou se spoutanýma rukama k soudu.

„Snil fantastický sen, že se stane premiérem a ukořistí nejvyšší moc ve straně a státě. Čang se postaral, aby jeho odbor získal pod kontrolu hlavní ekonomické oblasti v zemi ve snaze ochromit (vládní) kabinet. Tímto způsobem pletichařil, aby zahnal ekonomiku země a životy lidí do nekontrolovatelné katastrofy, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA

„Čang byl tak bezhlavě opojený touhou po moci, že se neustále snažil natáhnout svá chapadla dokonce i do Lidové armády s bláhovou představou, že se mu podaří uskutečnit státní převrat, pokud mobilizuje armádu,” dodala agentura v komentáři.

Chtěl Čang reformy? 

Podle jiných se ale Čang dostal do ostrých sporů s konzervativci kvůli tomu, že obdivoval hospodářské reformy komunistické Číny a chtěl je zavádět v KLDR. V srpnu 2012 se v Pekingu setkal s čínským prezidentem a premiérem.

Obě strany později podepsaly řadu ekonomických dohod, včetně smlouvy o rozvoji dvou zvláštních ekonomických zón - Rasonu na východním pobřeží KLDR a Hwangkumpchjongu u hranic s Čínou.

Tomu by nasvědčoval výrok v severokorejských médiích: „Čang neměl žádné zábrany a v květnu se dopustil té zrady, že prodal půdu v ekonomické a obchodní zóně Rason cizí zemi na dobu pěti desetiletí, pod záminkou, že je třeba zmíněné dluhy zaplatit.”

Byl obviněn i z toho, že mohl za zmíněné dluhy související s nedostatečnými energetickými zdroji: „Instruoval své nastrčené loutky, aby rozprodávaly uhlí a další cenné podzemní zdroje. Následně se jeho důvěrníci dostali do značných dluhů, když je zprostředkovatelé podvedli.”

„Nebyl to nikdo jiný než Čang, kdo za scénou tahal za vodící drátky Pak Nam-kiho, zrádce všech dob, aby bezohledně vydal v roce 2009 stovky miliard wonů, čímž vyvolal vážný ekonomický chaos,” uvedla dále severokorejská média.

V každém případě by ale Čang nemohl provést reformy bez toho, aby se zmocnil moci.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

O osudu Čangovy manželky, rovněž mocné političky Kim Kjong-hi (sestry Kim Čong-ila), zatím nepadla zmínka. Někteří z expertů ale věří, že vzhledem k přímému příbuzenskému vztahu k uctívanému zakladateli KLDR Kim Ir-senovi a vzhledem k jejímu údajně špatnému zdravotnímu stavu bude trestu smrti ušetřena.

Reklama

Související články

Kimova strýce z dokumentu vymazali

Státní televize KLDR odstranila záběry mocného strýce a klíčového poradce severokorejského vůdce Kim Čong-una z dokumentárního pořadu. Stalo se tak poté, co...

Výběr článků

Načítám