Hlavní obsah

Rekordní sklizeň opia v Afghánistánu přesahuje poptávku trhu

Kábul

Pěstování opia v Afghánistánu letos dosáhlo nového rekordu. A to navzdory mezinárodním snahám v uplynulém desetiletí oslabit obchod s narkotiky v zemi. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu zveřejnil Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC). Vzrostla jak osetá plocha, tak sklizeň odhadovaná na 5500 tun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánské úřady nechaly spálit 20 tun drogVideo: Reuters

 
Článek

Sklizeno bylo v květnu podle OSN 5500 tun opia, o 49 procent víc než v loňském roce a také víc, než kolik činí celková produkce opia ve zbytku světa.  Objem také přesahuje obvyklou poptávku po droze. Maximální sklizně Afghánistán dosáhl v roce 2007, kdy vyprodukoval 7400 tun opia.

Plocha osetá opiovým mákem se letos rozšířila o 36 procent a dosáhla celkové plochy 209 000 hektarů, zatímco loni jich bylo jen 154 000 hektarů.  To je víc než dosavadní největší osetá plocha –193 000 hektarů z roku 2007.

Polovina opia je z provincie Hílmand. Mák se opět začal pěstovat v provincií Farjáb a Balch na severu země, které už byly vyhlášeny jako „čisté”.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánci sklízející v květnu surové opium

Panují obavy, že situace se ještě zhorší, až se v příštím roce stáhnou ze země mezinárodní síly ISAF, uvedl regionální zástupce UNODC v Kábulu Jean-Luc Lemahieu.

Lemahieu varoval, že s ubýváním zahraniční pomoci bude afghánská vláda čím dál tím víc závislá na nelegálních zdrojích příjmu. Stoupající produkci opia pohání i nejistota o budoucnost země. Zemědělci, kteří nevědí, co bude dál, se raději vracejí k osvědčenému pěstování máku, a to i v případech, že byli ochotní zkoušet alternativní plodiny.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Afghánský voják u makového pole

Velké zvýšení produkce začalo v roce 2010, kdy zemědělci začali chvatně sázet opiový mák, aby využili stoupajících cen poté, co o rok dřív část produkce zlikvidovala choroba napadající tuto plodinu. Letos reagovali i na to, že se loni na nižší produkci podepsalo špatné počasí.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Likvidace zabavených drog u Kábulu.

Z opiového máku se kromě opia vyrábí i heroin. V loňském roce se Afghánistán postaral o 75 procent celosvětových dodávek těchto drog, letos by to mohlo být už 90 procent, dodal Lemahieu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Sklizeň opia v Afghánistánu

Optimismu ale přilévá fakt, že policii se podařilo zabavit deset procent produkce, což je více než dříve.  Nedaleko metropole Kábulu bylo 12. listopadu demonstrativně spáleno 20 tun drog, především hašiše a opia.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

spálení dvaceti tun drog u Kábulu

Problémem je, že mezinárodní síly nemohly ničit přímo pole máku, na jehož pěstování byli zemědělci závislí, aby obyvatelé nepřišli o jediný zdroj příjmu a neobrátil se jejich hněv proti silám ISAF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám