Hlavní obsah

Pákistánskému exprezidentovi Mušarafovi zakázali navždy zastávat funkce

Islámábád

Pákistánský soud doživotně zakázal bývalému prezidentovi Parvízi Mušarafovi ucházet se o jakýkoli veřejný úřad. Informovala o tom v úterý agentura AP s odvoláním na místní právnické zdroje. Jeden z Mušarafových obhájců Saad Šibli oznámil, že se hodlá proti verdiktu odvolat k pákistánskému Nejvyššímu soudu.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Parvíz Mušaraf

Článek

Soud ve městě Péšávar vyřkl doživotní zákaz zastávání veřejného úřadu poté, co si vyslechl odvolání Mušarafových právníků, kteří žádali pro exprezidenta povolení kandidovat ve volbách vypsaných na 11. května. Kandidaturu mu zakázal soud již dříve.

Mušaraf se do Pákistánu vrátil po pěti letech v exilu, aby kandidoval v květnových volbách. Před dvěma týdny byl vzat do vazby kvůli tomu, že v roce 2007 odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil v zemi výjimečný stav. Tím podle žalobců porušil ústavu a dopustil se vlastizrady.

Minulý týden v pátek byl Mušaraf formálně zatčen v souvislosti s atentátem na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou z roku 2007. Tehdy byl Mušaraf pákistánským prezidentem. Čelí obvinění, že ji nedostatečně ochránil. Podle vyšetřování OSN bylo možné vraždě Bhuttové zabránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám