Hlavní obsah

Rozzuření muslimové v Pákistánu vypálili desítky křesťanských domů

Láhaur

Tisíce rozzuřených muslimských demonstrantů v sobotu vypálily na 160 domů patřících křesťanům ve východopákistánském městě Láhaur. V centru sporu je údajné provinění jednoho z místních křesťanů z rouhačství, napsala v neděli agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozzuření muslimové vypálili desítky křesťanských domůVideo: Reuters

 
Článek

Víc než 3000 protestujících muslimů se vydalo na trestnou výpravu kvůli hanlivým poznámkám na adresu proroka Mohameda, které údajně před několika dny učinil osmadvacetiletý pákistánský křesťan Saván Masíh, řekl AFP policejní důstojník Multán Chán.

Přesný počet vypálených domů zatím není znám. Všechny stály v křesťanské čtvrti známé jako Josefova kolonie a patřily rodinám ze střední či nižší vrstvy menšinové křesťanské komunity.

Policie Masíha, který pracuje jako sanitář, zadržela v pátek. Nešťastné poznámky hanobící proroka Mohameda se měl dopustit ve středu a na policii ho udal jeho přítel, který se živí jako holič. Po jeho zatčení křesťané uprchli ze čtvrti ve strachu z odvety muslimů.

Policie uvedla, že protestujících spálili 25 domů, ale podle doktora Ahmada Rázy, který v této oblasti Láhauru řídí záchranné operace, bylo vypálených domů podstatně více než 100. To potvrdila také nezávislá Pákistánská komise pro lidská práva (HRCP). "Nejméně 160 domů, 18 obchodů a dva malé kostelíky shořely," řekl Ráza AFP.

Vláda chce násilnosti vyšetřit

Policisté nakonec protestující rozehnali obušky. Nikdo nebyl zabit, ale zhruba 20 policistů bylo lehce zraněno při střetech, uvedli oficiální činitelé.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí a premiér Rádža Parvíz Ašraf nařídili okamžité prošetření útoku.

Provinční ministr spravedlnosti Rana Sanaulláh varoval, že vláda neušetří nikoho, kdo byl do žhářství zapojen. "Tito lidé spáchali vážný zločin... neexistuje morální, právní ani náboženský podklad pro spáchání podobného činu," řekl soukromé televizní stanici Express News.

Rouhačství je v Pákistánu nesmírně citlivou záležitostí. Muslimové tvoří 97 procent obyvatel a obvinění z urážky islámu či proroka Mohameda může vyvolat násilné výbuchy hněvu veřejnosti, i když se jeho pravost neprokáže. Násilí se pak obrací i proti oficiálním činitelům, kteří chtějí ty, kdo se do něj zapojili, stíhat, anebo usilují o změny pákistánského zákona o rouhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám