Hlavní obsah

V izolovaném jezeře pod ledem Antarktidy našli neznámé bakterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruští vědci ohlásili, že v jezeře Vostok pod ledovcem v Antarktidě našli nový typ bakterie. Má zcela odlišnou DNA než známé druhy. Vědci ji získali loni, když provrtali led do hloubky čtyř kilometrů, aby se dostali k jezeru a získali z něj vzorky.

Foto: Novinky.cz/nature.com

Vrt k jezeru Vostok

Článek

„Poté, co jsme vyloučili všemožné případné kontaminace, byla nalezena DNA, která neodpovídá žádné známé ze světové databáze,“ řekl Sergej Bulat z genetické laboratoře Petrohradského institutu jaderné fyziky.

„Označili jsme tuto životní formu za neklasifikovanou a neidentifikovanou,“ dodal Bulat s tím, že pozornost vědců se soustředila na jeden druh bakterie, jejíž DNA má méně než 86 procent stavby shodné s DNA dosud známých živých organismů. „Už hranice devadesáti procent obvykle značí, že jde o neznámý organismus,“ zdůraznil Bulat.

Rusové loni provrtali led na nejchladnějším místě na Zemi, kde naměřili teplotu 89 stupňů pod bodem mrazu. [celá zpráva]

Stanici Vostok tam zřídili v roce 1956 poté, co se zjistilo, že pod ledem je voda. Jezero zabírá plochu 15 000 čtverečních kilometrů a dosahuje hloubky až 800 metrů. Od povrchu země je izolováno milióny let.

Nedávno se do jiného antarktického jezera pod ledem  - Whillansova - provrtali Američané. Také tam našli mikrobiální život. Whillansovo jezero je ale méně izolované.

Reklama

Výběr článků

Načítám