Hlavní obsah

Tokio čeká v brzké době další ničivé zemětřesení, spočítali vědci

Novinky, val

Sotva se největší světová aglomerace vzpamatovala z katastrofálních následků loňského zemětřesení a následné vlny cunami, stanul před ním další strašák v podobě neradostných vyhlídek do příštích let. Japonské Tokio by měl podle výpočtu vědců zasáhnout další ničivý otřes.

Foto: Reuters

Požáry po zemětřesení v japonském Jamadamači

Článek

Ničivé zemětřesení by podle seismologů z Tokijské univerzity mělo se 70 procentní jistotou zasáhnout oblast Kanto, kam spadá mimo jiné Tokio, během čtyř let. Téměř jistě (98 procent) se mu ale nevyhne v příštích třech desetiletích.

Zjištění vychází ze studie, při níž se odborníci opírali o tzv. Gutenberg-Richterův zákon, jenž zohledňuje vztah mezi silou zemětřesení a počtem jejich výskytů v dané oblasti. Podle seismologů existuje poměr mezi ničivým zemětřesením a počtem slabších chvění o síle 3-5 stupňů. Čím více se menších otřesů v oblasti vyskytne, tím pravděpodobnější je, že udeří "velké" zemětřesení.

Od 11. března loňského roku, kdy Japonsko zasáhlo nejsilnější zemětřesení v historii, přitom aktivita zemětřesení prokazatelně vzrostla. Například počet středně silných otřesů vzrostl během šesti měsíců na 343 z předchozích 47.

Čtvrté největší zemětřesení v historii zasáhlo Japonsko loni 11. března. Vyžádalo si přes 15 tisíc obětí a dalších zhruba čtyři a půl tisíce lidí je stále nezvěstných. Ničivé následky měla katastrofa pro jadernou elektrárnu Fukušima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám