Hlavní obsah

V Libyi se bojuje stále blíž Tripolisu

Novinky,
Tripolis

Vzbouřenci se v Libyi střetli s vojsky Muammara Kaddáfího v horách Nafusa jen 80 kilometrů jihozápadně od Tripolisu, uvedla v pondělí BBC s odvoláním na povstalce. Bojovalo se u města Bír Ghanám.

Foto: Anis Milli, Reuters

Rebelové cvičí s obrněným transportérem v Zintánu.

Článek

Reprtér BBC uvedl, že Kaddáfího vojska napadla vzbouřence z týlu ve snaze je odříznout, ale neuspěla. Slyšet bylo střelbu z děl a minometů, i rakety a letadla NATO.

Vzbouřenci tvrdí, že se jim daří tlačit na Tripolis. Kromě východu země v okolí Benghází a Tobrúku ovládají také malé enklávy na západě, mimo jiné Misurátu a právě části pohoří Nafusa. V červnu se pokusili sestoupit dolů a postupovat, ale narazili na tvrdý odpor.

Foto: Anis Milli, Reuters

Rebelové cvičí s obrněným transportérem v Zintánu.

Bír Ghanám leží třicet kilometrů jižně od Zavíji, kterou vzbouřenci ovládli v březnu, ale pak je vytlačila vládní vojska. Zavíja s rafinérií ropy je branou k Tripolisu. [celá zpráva]

Čeká se vydání zatykače na Kaddáfího

V pondělí se také soudce Mezinárodního trestního soudu ICC Sanji Mmasenono Monageng rozhodne, zda se vydají zatykače na Kaddáfího a jeho syna Sajfa Isláma i šéfa libyjské zpravodajské služby Abdulláha Sanúsího.

Žádost podal v květnu žalobce tohoto soudu Luis Moreno-Ocampo. Pokud mu soud vyhoví, stane se Kaddáfí po súdánském prezidentovi Umaru Bašírovi druhým státníkem, jehož haagský soud za zločiny proti lidskosti trestně stíhá.

"Důkazy ukazují, že Kaddáfí se v únoru řídil plánem potlačit povstání jakýmikoli prostředky včetně použití extrémního násilí a zabíjení lidí," stojí v žádosti o zatykač. "Aby udržely Kaddáfího u moci, uchylovaly se bezpečnostní složky k systematickým masovým útokům proti civilistům považovaným za odpůrce režimu." [celá zpráva]

Devětašedesátiletý Kaddáfí je v žádosti označován za "nepřímého vykonavatele" zločinů, zatímco jeho devětatřicetiletý syn Sajf Islám za jejich "nepřímého spoluautora". Dvaašedesátiletý Sanúsí, Kaddáfího švagr, byl podle dokumentu diktátorovou pravou rukou.

Jednání mají ukončit konflikt

Dva ministři libyjské vlády v neděli odcestovali do sousedního Tuniska, kde už údajně několik dní šéf libyjské diplomacie Abdal Atí Ubajdí jedná o ukončení občanské války, píše ČTK. Podle tuniské agentury TAP přicestovali z Libye na tuniský ostrov Džerba libyjský ministr zdravotnictví Muhammad Hidžází a ministr sociálních věcí Ibráhím Širíf.

Foto: Anis Milli, Reuters

Rebelové cvičí s ukořistěným tankem v Zintánu

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v neděli v Paříži potvrdil, že mezi povstalci a libyjským režimem existují kontakty. "Detaily samozřejmě neznám, ale je mi známo, že se jedná i o osudu Muammara Kaddáfího. Je to centrální otázka," prozradil Juppé.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí dosud odmítal odstoupit, souhlasí s návrhem vzdát se přímé účasti v budoucích rozhovorech o ukončení občanské války v Libyi. Oznámili to v jihoafrické Pretorii členové výboru Africké unie pro urovnání v Libyi. Libyjská vláda toto rozhodnutí, které by znamenalo velký Kaddáfího ústupek, zatím nekomentovala.

Libyjští povstalci dosud odmítali snahy Africké unie o zprostředkování příměří a rozhovorů o ukončení konfliktu. Trvají na tom, že Kaddáfí se musí vzdát moci dřív, než jakékoli jednání začne.

Reklama

Výběr článků

Načítám