Hlavní obsah

Ve Fukušimě pracovali lidé bez dozimetrů

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Liknavost provází záchranné práce v jaderné elektrárně Fukušima, zničené zemětřesením, což ukazují opakované úniky radiace, naposledy do podzemních vod, uvedla DPA. Ukázalo se také, že mnozí pracovníci neměli ani dozimetry monitorující množství záření, píše NHK. Již podruhé byly zároveň špatně naměřeny hodnoty záření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry poškozeného reaktoru ve Fukušimě a měření radiaceVideo: Reuters

 
Článek

Společnost Tepco v pátek uvedla, že od nynějška budou mít všichni pracovníci nasazení při záchranných pracích dozimetry. Bude tak monitorováno množství záření, které dostávají do těla. Někteří dosud pracovali bez dozimetrů celý den, protože jich z pěti tisíc zbylo jen 320. Většina byla zničena při zemětřesení.

Tepco uvedla, že tento krok uplatní, i když to zpomalí záchranné práce. Méně naléhavé odloží.

V podzemních vodách množství radioaktivních isotopů značně překračuje normu, uvedl japonský Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost

Radioaktivní voda byla zjištěna pod budovami turbín reaktorů pět a šest, které jako jediné nemusejí být odstaveny. Pod budovou čtvrtého reaktoru nemohlo být měření provedeno kvůli troskám. Hladina radioaktivního jódu překračuje podle elektrárenské společnosti Tepco normu desetitisíckrát. Není však jasné, zda byl údaj dobře naměřen, podle japonského Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost je zamoření řádově nižší, než se uvádělo ve čtvrtek. Čísla však úřad nezveřejnil.

Japonec záměrně havaroval u brány elektrárny

Pětadvacetiletý Japonec Hikaru Watanabe se pokusil vjet do fukušimské elektrárny s automobilem vybaveným reproduktory, uvádí DPA. Když mu to nebylo umožněno, záměrně s ním narazil na další bránu areálu.

Watanabe byl zatčen pro pokus vniknout do elektrárny. Jeho čin ale ukazuje zoufalství Japonců.

Počet obětí se blíží třiceti tisícům

Počet obětí mimořádně silného zemětřesení a následné vlny tsunami, které postihly 11. března severovýchod japonského ostrova Honšú, se blíží třiceti tisícům. Mrtvých těl bylo do pátečního rána vyzvednuto 11 578. Dalších 16 451 lidí je evidováno jako nezvěstní. Identifikováno bylo 9260 obětí.

Nejvíce postižena je prefektura Mijagi, kde si živly vyžádaly 7058 obětí, v Iwate zahynulo 3396 osob a ve Fukušimě 1064. Z blízkosti tamní elektrárny ale nebyla mnohá těla vyzvednuta, protože jsou radioaktivní a musejí býti dekontaminována.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám