Hlavní obsah

Zničené libyjské letadlo neletělo, Francouzi ho dostali na zemi

• Aktualizováno

Ohlašovaný první vzdušný souboj nad Libyí se podle upřesněných informací nekonal. Důvěryhodný zdroj z francouzského ministerstva obrany sdělil agentuře DPA, že francouzská stíhačka libyjský stroj nesestřelila, ale pouze zničila na zemi. Sestřel letadla, které mělo porušit bezletovou zónu, oznámila televize ABC a zprávu později potvrdil BBC i americký zdroj.

Článek

Libyjské letadlo bylo zničeno u města Misuráta, kde jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu dotírají na povstalce s podporou tanků.

Podle BBC ale byl stroj zničen těsně po přistání, takže bezletová zóna narušena byla. Přitom den předtím britský představitel uvedl, že libyjské letectvo už neexistuje jako bojová síla.

Podle televize FoxNews byl zničen cvičný dvoumístný letoun Soko G-2 Galeb. Stroj jugoslávské výroby se dá používat i k útokům na pozemní cíle. Galeby se vyráběly od druhé půlky šedesátých let do roku 1981.

Francouzské ministerstvo obrany od počátku odmítalo sestřel potvrdit. Pouze uvedlo, že ještě během dne vydá zprávu o všech čtvrtečních operacích a nebude zprávu ABC komentovat, aby se vyhnulo nesprávným údajům u událostí, které stále ještě nejsou jasné.

Francouzský stroj nebyl sestřelen 

Zprávy o sestřelu libyjského letadla francouzskými stroji se objevily krátce poté, co libyjský list al-Watan oznámil, že nad Syrtou libyjská protivzdušná obrana sestřelila útočící francouzský letoun.

Francouzské ministerstvo obrany to poté popřelo: „Žádný francouzský letoun nebyl v noci nad Syrtou sestřelen,“ uvedl plukovník Thierry Burkhard, který je mluvčím francouzských ozbrojených sil.

Kaddáfího jednotky navzdory prosazení bezletových zón a útokům na pozemní jednotky pokračují v útocích na vzbouřence. Ostřelovaly oblast okolo nemocnice v Misurátě, ke které se vrátily i tanky, jež byly ve středu staženy. Město je rozdělené, Kaddáfiho jednotky ovládají hlavní silnice. [celá zpráva]

Tvrdé boje probíhají také u Adžedábíje.

Podle některých zpráv se bojuje v některých předměstích Tripolisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám