Hlavní obsah

Nálety decimují libyjskou protileteckou obranu

• Aktualizováno
Novinky,

Nálety na Libyi vstoupily do druhého dne. Francie oznámila, že do útoků na zařízení protiletecké obrany nasadila bojové letouny typu Rafale a Mirage 2000. Nad Libyí je jich 15, nestřílejí, neboť nenarazila na odpor. Z Británie po 14. hodině SEČ odstartovaly k náletu na Libyi stroje Typhoon. Později odpoledne ze Sicílie vzlétla dánská F-16.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky leteckých náletů na Kaddáfího pozemní jednotkyVideo: Reuters

 
Článek

V neděli odpoledne došlo k posunu ve stanovisku Ligy arabských států. Její generální tajemník Amr Músá podle BBC prohlásil, že letecké útoky se odchýlily od rezoluce OSN a při bombardování dochází k obětem na civilistech. [celá zpráva]

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Exploze po náletu spojeneckých letadel

Americká armáda dnes podle Reuters uvedla, že USA a jejich spojenci úspěšně vytvořili bezletovou zónu nad Libyí a zastavili útoky sil věrných libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu proti rebelům v povstalecké baště Benghází.

"Operace šla včera (v sobotu) velmi dobře. (Kaddáfí) nenechal svá letadla ani vrtulníky během několika uplynulých dnů létat. Tak jsme mohli efektivně vytvořit bezletovou zónu," prohlásil podle Reuters šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen.

Britská vojenská letadla se prý při nočních útocích soustředila převážně na cíle v okolí metropole Tripolisu. "Zasáhla libyjský integrovaný protiletecký obranný systém. Většina cílů byla v oblasti Tripolisu," sdělil mluvčí britského ministerstva obrany John Lorimer.

Na mušce jsou zásobovací cíle

Další etapou koaličních úderů proti jednotkám Kaddáfího budou útoky na systémy jejich zásobování, aby se omezila bojová síla těchto jednotek, doplnil Mike Mullen.

"Spojenecké síly se pokusí přerušit zásobování Kaddáfího jednotek, a to od pondělka," upřesnil Mullen v CNN.

Reakce Libye

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v emotivním vystoupením v televizi prohlásil, že země čelí teroristickým útoků "nových nacistů". Oznámil současně, že Libyjci se nevzdají a budou se bránit. Vydány byly zbraně miliónu lidí. [celá zpráva]

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Tank zasažený spojeneckými nálety

Ve státní televizi současně bylo oznámeno oficiální prohlášení, že se Libye bude bránit nepřátelské agresi v souladu s Chartou OSN  a že všechna letadla i lodě v libyjském výsostném prostoru jsou považované za nepřátelské.

V Tripolisu byl zabaven italský remorkér.

Francie vyslala letadlovou loď Charles de Gaulle

Francie také k libyjským břehům vyslala letadlovou loď Charles de Gaulle, která jí umožní zintenzivnit útoky, protože útočící letadla budou blíže libyjskému pobřeží.

Útoků se zatím účastnily kromě francouzských strojů ještě britská tornáda a americké letouny B-2 Spirit. [celá zpráva]

V sobotu večer bylo z amerických a britských lodí a ponorek vypáleno 112 střel s plochou dráhou letu. [celá zpráva]

V neděli odpoledne se rozhodne o zapojení sil NATO do akce. Česká republika to podporuje, uvedl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Zapojení NATO se očekává. [celá zpráva]

Zřejmě po schválení angažování paktu v operaci Odyssey Dawn se do operací zapojí i Kanaďané a Španělé s letouny Hornet.

Je možné, že se přidají i Italové, kteří zatím poskytli jen základny. Podle BBC, která se odvolává na oficiální zdroje, jsou již italské stíhačky připraveny připojit se ke spojencům.

Belgie je ochotna poskytnout do operace své stíhací letouny F-16 a minolovky. K bojům budou belgické jednotky připraveny v pondělí, uvedl v neděli belgický ministr obrany Pieter De Crem. Pro DPA uvedl, že očekává, že mise bude dlouhodobá a vyžádá si velké množství obětí.

I libyjský vůdce očekává dlouhou válku, nemíní se vzdát a očekává, že na své půdě zvítězí. [celá zpráva]

Belgický ministr De Crem nijak neskrýval, že cílem je změna režimu v zemi: „Cílem je odchod Kaddáfího režimu a ustavení slušné a důstojné společnosti,“ řekl ministr. Je ovšem otázka, zda to bude možné bez pozemní operace nebo vyslání mírových sborů.

Americký viceadmirál William E. Gortney přitom tvrdí, že cílem není svrhnout Kaddáfího.

V Itálii jsou už připraveny dánské stroje. Norové by je museli teprve vyslat. K silám by se měly brzo připojit i letouny Spojených arabských emirátů.

Náletů už využili vzbouřenci. Postoupili k městu Adžedábíja, ze kterého byli vytlačeni Kaddáfího jednotkami. Na pickupech s pohonem čtyř kol je viděl reportér agentury Reuters.

Síly věrné Kaddáfímu zase podle očitého svědka citovaného Reuters pokračovaly v obkličování Misuráty držené rebely a ve městě již rozmístily ostřelovače.

ODYSSEY DAWN
Francie
Nasadila na pozorovací mise u Benghází osm stíhacích letounů Rafale a čtyři Mirage. Jeden útočil na libyjský tank, čímž zahájil údery.
V Libyi „několikrát“ zaútočilo celkem dvacet francouzských bojových letadel a vrátilo se na základnu. Francouzi odmítli tvrzení libyjské televize, že o jeden stroj přišli.
Do akce v Libyi se zapojilo též šest letadel pro doplnění paliva C-135 a jeden sledovací letoun výstražného systému AWACS.
Do oblasti z Toulonu dorazí i letadlová loď Charles de Gaulle.
Francie také přemýšlí o nasazení bitevních lodí Jean-Bart a Forbin, křižníku Dupleix, fregaty Aconit a tankeru La Meuse.
Spojené státy
Odpálily z torpédoborců USS Stout a USS Barry v sobotu stovku střel s plochou dráhou letu Tomahawk.
V oblasti mají též dvě obojživelné útočné lodě USS Kearsarge a USS Ponce, velitelskou a kontrolní loď USS Mount Whitney a tři ponorky USS Providence, USS Scranton a USS Florida.
Svědkové uvedli, že na leteckou základnu Aviano v severní Itálii, kde je umístěna americká 31. letecká peruť, dorazilo pět bojových letadel F-18, dva strategické transportní letouny C-17 a jeden C-130.
Velká Británie
Ponorka Trafalgar Class pálila v sobotu střely s plochou dráhou letu Tomahawk, v neděli zase letouny Tornado GR4 řízené střely Stormshadow. Letadla vzlétla z téměř 5000 kilometrů vzdálené základy Marham v britském hrabství Norfolk. Královské letectvo tak vyslalo svá letadla k nejvzdálenější útočné misi od války o Falklandské ostrovy.
Průběh operace zajišťovala letadla na doplnění paliva VC10 a Tristar a pozorovací letouny E3D Sentry a Sentinel.
U pobřeží Libye je raketová fregata HMS Westminster, k podpoře operací se v oblasti nachází i HMS Cumberland. Podporu jsou připraveny poskytnout i stíhací letouny Typhoon.
Britové mohou využívat svoji leteckou základnu Akrotiri na jihu Kypru.
Kanada
Vyslala do Itálie šest bojových letadel F-18. Oddyssey Dawn má podpořit 140 armádních příslušníků.
K možnému nasazení je ve Středomoří připravena fregata HMCS Charlottetown.
Dánsko
Na leteckou základnu Sigonella na Sicílie vyslalo šest bojových letadel F-16. K nasazení je připraveno i 132 příslušníků.
Itálie
Nabídla spojencům svých sedm základen: Sigonellu na Sicílii, kde působí též americké letectvo, dále Aviano na severu země, základny Amendola u Foggia a Decimomannu na Sardínii, Gioia del Colle u Bari, základnu na sicilském ostrově Pantelleria a vojenské letiště Trapani, které je rovněž na Sicílii.
V Neapoli se navíc nachází základna NATO, jež má sloužit jako koordinační středisko operace.
Během 15 minut je Itálie připravena nasadit čtyři letouny Tornado a šest dalších strojů.
U Sicílie se nachází letadlová loď Giuseppe Garibaldi s osmi letadly na palubě.
Španělsko
Poslalo do Itálie čtyři bojové letouny F-18 a letoun pro dotankování Boeing 707.
Nasadilo též jednu ponorku, fregatu a pozorovací letadlo.
Poskytlo k dispozici základny Rota a Moron de la Frontera, kde bylo v pátek vidět několik amerických letadel.
Norsko
Nabídlo šest bojových strojů F-16 a asi sto příslušníků. K nasazení jsou ale připraveni za pět až šest dní.
Oslo též zvažuje, že poskytne námořní průzkumný letoun Orion.
Zdroj: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám