Hlavní obsah

Francouzská letadla hlídkují nad Benghází

Paříž
Aktualizováno

Francouzská trysková letadla Rafale začala v sobotu odpoledne hlídkovat nad libyjským městem Benghází, které stále drží vzbouřenci. Uvedla to francouzská televize BFMT-TV. Francouzské letadlo shodilo první bombu na území Libye v 17:45. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Bojový letoun Rafale podnikl první francouzskou akci nad Libyí

Článek

Zahájení leteckých operací se čekalo po skončení sobotního summitu v Paříži. Zásah umožňuje rezoluce OSN a potvrdil ji na briefingu francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

„Už nyní jsme zabránili leteckým útokům na toto město,“ řekl Sarkozy a dodal: „Další francouzská letadla jsou připravena intervenovat proti pozemním silám, které by mohly útočit na civilní obyvatelstvo. Naše letecké síly se budou stavět proti jakékoli agresi plukovníka Kaddáfího.“

Stroje Rafale odstartovaly brzy odpoledne z francouzské základny Saint-Dizier. jejich průzkumná mise má trvat celé odpoledne, uvedla AFP s odvoláním na oficiální francouzské vojenské zdroje. Letouny podle nich při přeletu nad Libyí nenarazily dosud na žádné problémy. Podle AP se akce útočí i stroje Mirage 2000 připravené k útokům na tanky. Podle SkyNews bude akce na hlídání bezletových zón koordinovat americké Centrální velitelství, které má na starosti i akce v Iráku a v Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka Dassault Mirage 2000

„Společně jsme se dohodli, že zajistíme plné prosazení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která požaduje, aby bylo okamžitě ukončeno násilí vůči civilnímu obyvatelstvu. Účastníci se shodli, že uplatní veškeré nezbytné prostředky, zejména vojenské, aby uplatnili vynucení platnosti rezoluce,“ řekl Sarkozy po pařížském summitu, jehož se účastnily i představitelé arabských zemí, EU a Severní Ameriky.

Sarkozy zdůraznil, že rozhodnutí bylo učiněno v souladu s názorem arabských zemí a že nejde o žádné vměšování, ale obecnou snahu zabránit masakru civilistů: „Chceme chránit civilní obyvatelstvo před vražedným běsněním šíleného režimu, který neváhá utočit na své obyvatele, a tak ztratil veškerou legitimitu.“

Podle Sarkozyho akce nepřišla pozdě, i když během minulého týdně Kaddáfího vojska značně postoupila na východ. „Je ještě čas, abychom plukovníkovi Kaddáfímu zabránili v tom nejhorším. Pokud se Kaddáfí bezvýhradně podřídí rezoluci, otevřou se dveře diplomacii.“

Analytici zvažují, nakolik jde jen poslední varování, či o ostrou akci. Varují, že zásah v Libyi by ještě více přiostřil konflikt Západu s islámskými zeměmi.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bojové letouny Typhoon F2 patřící britskému letectvu

Zapojení sil dalších zemí 

První vlny úderů se mají účastnit Francie, Británie a Kanada, uvedl nizozemský premiér Mark Rutte. Spojené státy by se zapojily později a po nich případně také arabské země. Africká unie tak neučiní, neshodla se.

Podle stanice Al-Džazíra vzlétly k misi nad Libyí i italské letouny. Italský premiér Silvio Berlusconi to ale nepotvrdil s tím, že Itálie zatím poskytuje pro operace jen své základny. Podle očitých svědků je na italských leteckých základnách "čilý pohyb letadel", a to krátce před pravděpodobným zahájením leteckých úderů proti Kaddáfího režimu, poznamenala AFP. V Itálii jsou i britské letouny.

AFP s odvoláním na diplomatické zdroje uvedla, že vojenskou účast na jednání v Paříži potvrdil Katar a několik evropských zemí včetně Belgie, Nizozemska, Dánska a Norska.

Ani EU však není v postupu jednotná, i když se všichni účastníci summitu shodli na nutnosti jednat. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že násilí vůči civilnímu obyvatelstvu v Libyi musí skončit, ale že se Německo vojenských akcí nezúčastní. Pomoc ale nabídla -  němečtí vojáci obsluhující speciální průzkumné letouny se systémem AWACS v Afghánistánu by mohli převzít stejnou práci jednotek USA. Americké stroje by se tak uvolnily pro stejnou činnost v Libyi.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vítá v Paříži německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Zapojení USA, které operaci podporují, je zatím nejasné.  Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová uvedla, že Spojené státy mají snahu pomoci  evropským spojenců v zajištění bezletových zón. Zdůraznila, že je nutné zajistit vyslání humanitární pomoci do Libye. Uvedla, že Kaddáfí svět podvedl, protože příměří slíbil, ale nedodržel.

I ona vyzdvihla účast představitelů Ligy arabských států na summitu.

ČR se nezúčastní

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg rozhodnutí zdůraznil, že se ČR do akce nezapojí, protože účastníků je podle něj dost a navíc nemá česká armáda vhodnou výzbroj. „Je dostatek sil a zájemců, abychom si mohli dát pohov,“ řekl v České televizi. Podle něj si míní Paříž držet iniciativu: Pro Francii se nachází jedinečná možnost se ukázat jako vůdčí mocnost ve Středomoří.“

Francouzské síly
Francie může nasadit stíhačky Mirage 2000C a Rafale z leteckých základen poblíž Marseille, v Istres a na Korsice, odkud by dorazily do Libye za hodinu a půl. Z Korsiky za hodinu. Z Istres může vzlétnou rovněž pro tyto stíhačky tankovací letoun.
Využita může být též letecká základna Francie N´Djameně v Čadu. Ze středomořského přístavu Toulon je připravena vyplout letadlová loď Charles de Gaulle (R91), která by k libyjskému pobřeží mohla dorazit za jeden a půl dne a na jejíž palubě lze přepravit 15 stíhaček. Její bojové vybavení zahrnuje i tři fregaty, cisternovou loď a bojovou ponorku.

Již předtím nejmenovaný francouzský vládní zdroj uvedl, že mezinárodní společenství musí reagovat na situaci v Libyi velmi rychle.

K okamžitému vojenskému zásahu mezinárodního společenství v Libyi v sobotu vyzval i šéf libyjských povstalců.

Vše je připraveno 

O postupu vůči režimu Muammara Kaddáfího a případné intervenci v Paříži nyní jednají zástupci USA, Evropské unie, Ligy arabských států a Africké unie. "Vše je připraveno, ale rozhodnutí je teď na politicích. Je jasné, že musíme učinit rychlá opatření," citovala agentura Reuters francouzský diplomatický zdroj.

Úřad francouzského prezidenta, francouzské ministerstvo zahraničí ani britská vláda se v sobotu zatím oficiálně k této záležitosti nevyjádřily. Francie a Británie přitom daly najevo připravenost k okamžitému zásahu v Libyi.

Čtvrteční rezoluce Rady bezpečnosti OSN umožňuje zřízení bezletové zóny nad Libyí i vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám v případě ohrožení civilistů s výjimkou využití pozemních sil.

Francouzský velvyslanec při OSN už v pátek večer vyjádřil v rozhovoru pro BBC domněnku, že po pařížské schůzce bude zahájena "vojenská intervence".

Podle vojenských analytiků by Francie mohla už v neděli vyslat k libyjským břehům letadlovou loď Charelse de Gaulle. Britové žádnou vyslat nemohou, na konci loňského rocku je vyřadili z výzbroje v rámci úspor.

Boje o Benghází pokračují 

Kaddáfího síly se pokoušejí dobýt druhé největší libyjské město a baštu vzbouřenců Benghází. Tím podle vzbouřenců porušují příměří, které libyjská vláda vyhlásila v pátek. Tripolis ale tvrdí, že příměří dodržuje.

Předák libyjských povstalců Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl v sobotu prohlásil, že mezinárodní společenství musí konat urychleně, aby ochránilo civilisty. "V Benghází nastane katastrofa, pokud mezinárodní společenství neuplatní rezoluci Rady bezpečnosti OSN," řekl v sobotu Džalíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám