Hlavní obsah

Tsunami smetla rodiče, když si přišli pro děti

Novinky,
Tokio

Za vzrůstající statistikou obětí japonského zemětřesení a tsunami se skrývají individuální tragédie. Mezi nimi je i příběh třiceti školáků v Išinomaki. Tsunami na jejich školu udeřila nenadále právě ve chvíli, kdy si pro ně přicházeli rodiče, aby je vyzvedli.

Článek

„Tsunami udeřila zrovna, když si rodiče žáků druhého stupně přišli pro děti, my se jen starali, aby se pokud možno dostali dovnitř do bezpečí,“ uvedl učitel tělocviku Masami Hoši. Ne všem se to ale povedlo, některé vlna smetla.

Tragický byl i osud rodičů dětí prvního stupně: "Mladší školáci odešli ze školy o něco dříve. Ti, kteří šli do domů za školou, asi přežili, ale ti, kteří šli na opačnou stranu, asi ne," řekl učitel listu Daily Telegraph a ukázal na hřiště plné šedivého bahna.

"Někteří z rodičů byli vcucnuti, když se voda vracela, tak jsme popadli požární hadice, hodili jim je a táhli je zpět," dodal Hoši, který zůstává na místě společně se třiceti školáky.

Osiřelé děti ve věku od osmi do dvanácti let sedí mlčky ve třídě ve třetím patře školy. Hrají hry, karty, nebo si čtou.

Novináři do místnosti nesmějí vstoupit, ani s nimi mluvit. Učitelé se obávají jakéhokoli kontaktu, aby si děti nedělaly marné naděje. Stačí pouhé otevření dveří a děti v naději poskočí, že si pro ně přece jen někdo přichází, popsal britský list.

I když oficiální údaje uvádějí 8 606 nezvěstných, jen v Išinomaki je postrádáno na deset tisíc lidí. Jako nezvěstní se evidují jen ti, kteří už jsou nahlášeni jako zmizelí. Stejný počet lidí se postrádá i ve dvacetitisícovém městě Minami Sanriku.

V celém Japonsku pak podle čtvrteční policejní zprávy činí počet mrtvých a nezvěstných 14 650. Obětí ale podle listu Daily Mail může být až kolem 25 000.  [celá zpráva]

Nelze najít příbuzné

Mnohé rodiny tragédie rozdělila a ony dosud nemají zprávy o svých blízkých. Paní Motoko, která se bojí o svou dceru, si v jednom z evakuačních středisek stěžuje: „Dosud nebyl ani vydán seznam evakuovaných. Ani není způsob, jak bych se dozvěděla, zda je naživu, protože mobilní telefony nefungují. A to je pátý den. Proč neexistuje seznam, aby lidi mohli vystopovat své příbuzné?“

Smrt kvůli albu vnoučat

Některé příběhy jsou až absurdní, 79letý Kacuharo Hamada utekl z domu po zemětřesení i se svou ženou. Pak se ale vrátil pro album s fotografiemi vnoučat. V tu chvíli udeřila tsunami. Záchranáři našli jeho rozdrcené tělo mezi zdmi koupelny. Na hrudi držel album.

Jeho syn Hironohu Hamada to komentoval slovy: „Hrozně miloval svá vnoučata, ale tohle je hloupé. Tak miloval svá vnoučata, ale neměl ani jeden můj obrázek.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám