Hlavní obsah

Japonsko zasáhly další otřesy o síle 6,4 stupně Richtera

Tokio
Aktualizováno

Japonsko zasáhly v úterý v odstupu šesti minut další silné otřesy. Jeden z otřesů měl podle revidovaných údajů sílu 6,4 stupně uvedla japonská agentura Kjódó. Druhý měl pak sílu šesti stupňů. Nové otřesy nesouvisely podle geologů s velkým zemětřesením z pátku.

Článek

Slabší otřes o síle mezi 5,8 a šesti stupni zasáhl podle agentur už tak zdevastovanou Fukušimu, kterou zpustošilo minulý pátek zemětřesení o síle 8,9 stupně.

Epicentrum 120 km od Tokia

Podle japonské televize zasáhlo druhé zemětřesení střední Japonsko a epicentrum mělo na východě v prefektuře Šizuoka mezi městy Šizuoka a Kofu asi 120 kilometrů od Tokia. Ohnisko leželo v hloubce 14 kilometrů.

Původní japonské údaje uváděly sílu šesti stupňů, revidovaná data ale ukazují 6,4 stupně. V sousední prefektuře Jamanaši měly otřesy sílu pěti stupňů.

Zemětřesení  nezpůsobilo větší škody. Zranění byli dva lidé.

"Rychlovlaky po celé Šizuoce jsou mimo provoz kvůli zemětřesení o síle šesti stupňů," komentují situaci obyvatelé postižené oblasti na serveru BBC, provoz byl přerušen na lince Tokaido mezi Hamamacu a Šinagawou. Hlášeny jsou výpadky dodávek proudu. V hotelu ve městě Fudžinomija hořelo, na radnici v Mišimě spadly stropy. Jaderná elektrárna Omaezaki v Šizuoce vyvázla nepoškozena.

Šizuoka se nachází asi 150 kilometrů západojihozápadně od Tokia na východním pobřeží ostrova Honšú. Páteční zemětřesení ale zasáhlo ostrov Honšú  severovýchodně od Tokia.

Oficiální počet obětí překročil 3000

Zemětřesení mohlo ještě více prohloubit škody, které se odhadují na 180 miliard dolarů, což jsou tři procenta HDP. Japonsko přitom mělo deficit ve výši 200 procent HDP, což je více, než má kterákoli jiná vyspělá země.

Podle experta Světové banky Abhase Jhy bude obnova trvat minimálně půl dekády. "Rekonstrukce po zemětřesení v Kobe v roce 1995 trvaly o něco méně než pět let. Předpokládal bych, že tady to bude nejméně pět let. "

Podle japonské televize NHK počet obětí už překročil 3000.  Prefektura Mijagi uvádí 1619 mrtvých, Iwate 1193, Fukušima 506, Aomori tři.

Další desítky obětí jsou hlášeny z oblasti Kanto, kde leží hlavní město. V Tokiu je sedm mrtvých a v Ibaraki 19. Očekává se však, že skutečná bilance mrtvých bude ještě tragičtější.

Panika kvůli radiaci

Japonce stále děsí možné následky explozí v jaderné elektrárně Fukušima 1. Úniky radiace byly naměřeny nejen v okolí elektrárny, kde byl 400krát překročen limit, ale i v samotném Tokiu, kde byly hodnoty radiace 10krát vyšší než obvykle.

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se octla v plamenech nádrž s vyhořelým palivem v reaktoru eletrárny Fukušima 1, a radioaktivita tak unikala přímo do ovzduší.

Podle MAAE ale úroveň radiace v elektrárně po prudkém zvýšení klesla. Na 800 zaměstnanců již bylo evakuováno, asi 50 jich tam zůstává. V okruhu 30 kilometrů od Fukušimy 1 zavedly úřady bezletovou zónu.

V Tokiu podle expertů úroveň radiace klesá, přesto se mnoho lidí chystá město opustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám