Hlavní obsah

Kaddáfí měl nařídit bombardování civilistů a prchnout ze země

• Aktualizováno

Protesty proti režimu Muammara Kaddáfího přerostly v pondělí v Libyi podle kusých zpráv v krvavou občanskou válku. Vojáci podle krátkých příspěvků na internetu dezertují. Několik vojáků bylo ale také údajně upáleno, protože odmítli střílet do lidí. Na Maltě pak také přistály dvě libyjské stíhačky; dezerce pilotů by potvrzovala neověřené zprávy, že Kaddáfí nařídil bombardování civilistů. Sám přitom údajně uprchl ze země.

Článek

"To, čeho jsme dnes svědky, je nepředstavitelné. Vojenská letadla a helikoptéry bombardují jednu oblast za druhou bez rozdílu. Je zde mnoho mrtvých," řekl televizi Al-Džazíra v přímém přenosu jeden z obyvatel Tripolisu. Na otázku, zda bombardování pokračuje, odpověděl kladně. "Kdokoliv se pohne, i když je ve svém autě, toho zasáhnou," řekl také.

Z Malty také přišla zpráva, že zde neočekávaně přistály dvě libyjské stíhačky typu Mirage a podle všeho se jedná o dezerci pilotů. Podle oznámení člena maltské vlády dostali piloti od Kaddáfího rozkaz bombardovat oblasti pod kontrolou odpůrců režimu. Vojáci však neuposlechli.

Na síti Facebook se také objevilo video, kde Libyjci naříkají nad na uhel spálenými těly vojáků, které tak údajně potrestal Kaddáfí za to, že odmítli střílet do lidí.

Povstalci kontrolují několik měst

Dosavadní centrum odboje Benghází se zdá být z velké části pod kontrolou demonstrantů, kteří donutili armádní jednotky a policii stáhnout se z ohrazené oblasti. Vládní budovy tu byly vydrancovány a zapáleny. Odpůrci režimu disponují zbraněmi od automatických pušek přes granátomety po tanky.

Počty obětí jdou do stovek, Human Rights Watch (HRW) uvádí nejméně 233 mrtvých, jiné zdroje už mluví o pěti stech. Přestřelky začaly v noci na pondělí i v hlavním městě Tripolisu. Ze střech prý stříleli odstřelovači a z projíždějících aut s podobiznami Kaddáfího jejich posádky pálily do lidí kolem a přejížděly je.

Hořela prý stanoviště policie a sídla revolučních výborů. Zpravodaj agentury Reuters viděl hořet vládní budovu, kde obvykle zasedá libyjský parlament.

Kaddáfí už údajně utekl

Kaddáfího kvůli protestům opustili i další spojenci. Na svou funkci na protest proti násilnému zásahu vůči demonstrantům rezignovali libyjský ministr spravedlnosti a velvyslanec v Indii. Také většina významných kmenových vůdců vypověděla Kaddáfímu poslušnost. K povstání proti vládě vyzvala i koalice libyjských islámských představitelů.

Šéf britské diplomacie William Hague v pondělí na okraj schůzky ministrů zahraničí v Bruselu řekl, že má informace, které naznačují, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí uprchl do Venezuely. Podobnou zprávu přinesla i televize Al-Džazíra. Před tím uvedla, že Kaddáfí, proti němuž několik dní protestují tisíce Libyjců, uprchl do Venezuely. Caracas to ale popřel a označil podobné zprávy za lživé.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Pilot stíhačky Mirage F1 přistál na Maltě.

"Již dříve jste se mě ptali, jestli je plukovník Kaddáfí ve Venezuele. Nemám žádné zprávy o tom, že tam je, ale viděl jsem informace, které naznačují, že tam právě teď směřuje," prohlásil Hague. Informace prý britský ministr nemá na základě spekulací médií, ale z jiných zdrojů.

Katarská televizní stanice tvrzení o Kaddáfího útěku do spřízněné latinskoamerické země opírá o informace tajemníka libyjského velvyslanectví v Pekingu. Venezuela zprávu striktně popřela a také Kaddáfího syn Sajf Islám v noci na pondělí v televizním projevu tvrdil, že otec je navzdory spekulacím v Libyi a má podporu armády.

Další zdroje citované BBC uvedly, že libyjský vůdce odjel z libyjského hlavního města Tripolisu do Syrty, kde se narodil, nebo na pouštní základnu Sabhá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám