Hlavní obsah

V zaplaveném Brisbane se objevil žralok a začalo rabování

Brisbane
Aktualizováno

Povodně změnily centrum australského Brisbane v město duchů. Místo běžného ruchu byl ve středu slyšet jen řev valící se řeky. Nejde elektřina, nejezdí doprava a tisíce lidí utekly. V jedné z ulic byl dokonce spatřen žralok, zmiňuje BBC. Nespí ale zločinci rabující domy, uvádí deník Australian.

Foto: Tim Wimbone, Reuters

Na ulici v Brisbane táhnou loď

Článek

Rob Minshull, který žije v Brisbane, k objevení žraloka uvedl: „Byl to žralok bělavý zvaný též býčí (Carcharhinus leucas). Plaval na ulici Goodna."

Foto: Wolter Peters, Reuters

Zaplavený dům v australském Lawrence

Jeho výskytem nebyl překvapen: „V řece Brisbane máme žraloky, obvykle se tam dostanou přes bariéry proti přílivu, když pátrají po potravě.“

Žralok bělavý čili býčí (Carcharhinus leucas)
Žralok bělavý, někdy přezdívaný zambezský, jehož samice dorůstají délky přes tři metry, žije v mělkých pobřežních vodách a běžně proniká i do řek. U Brisbane jich žije asi 500.

 V Ipswichi rabují

Největším probléme je kromě živlu rabování. Objevily se už první zprávy, že opuštěné domy v Ipswichi (součást městské oblasti Brisbane) vyrabovali lidé na gumových člunech. V oblasti bylo zaplaveno na 3000 budov. Evakuováno bylo 3585 lidí.

Foto: Tim Wimbone, Reuters

Obyvatel Brisbane se surfem na zaplavené ulici

Rabování se shodou okolností objevilo právě v místě, kde se objevil i žralok. Ipswichský radní Paul Tully k tomu uvedl: „Máme o tom informace. Je to přesně totéž, co se dělo při povodních v roce 1974. Lidé přemístili své hodnoty do nejvyššího patra. Pak přišli zloději, dostali se tam přes střechu.“

V Brisbane je celkově podle odhadů zaplaveno 19700 obytných domů a 3500 dalších staveb. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masivní povodňová vlna se přihnala na BrisbaneVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám