Hlavní obsah

Čína ruší obchody se státy, které hostí dalajlámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Přijetí dalajlámy vyžaduje od politiků značnou část odvahy. Oficiální návštěva tibetského duchovního může země, které jej hostí, stát až miliardy eur kvůli propadu ve vzájemném obchodu s Čínou. Vyplývá to ze studie evropského analytického centra CEGE.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Tibetský duchovní vůdce dalajláma

Článek

Export do Číny se podle autorů studie Andrease Fuchse a Nilse-Hendrika Klanna po přijetí dalajlámy propadne v průměru o 12,5 procenta a na svoji původní úroveň se nevrátí dříve než za dva roky.

"Čínská ekonomika poskytuje politickým představitelům všechny prostředky, které jim dovolují ovládat obchod tak, aby mohli odměnit ty, které upřednostňují čínské politické priority, a potrestat ty, které tak nečiní," uvádí studie.

Moc rostoucí ekonomiky

O platnosti tohoto předpokladu se například v roce 2008 přesvědčila Francie. Francouzský prezident se sešel s dalajlámou v Polsku a jen krátce poté výrobce letadel Airbus obdržel zrušení objednávek na 150 letounů od čínských aerolinek. O rok později se navíc Francii vyhnuly dvě čínské obchodní delegace, které v ostatních zemích Evropské unie podepsaly kontrakty za 15 miliard dolarů (zhruba 105 miliard korun).

"V letadle jsem se díval na mapu Evropy a moje cesta vede kolem Francie. Myslím, že všichni víme proč," komentoval přijetí tibetského duchovního vůdce u Nicolase Sarkozyho čínský premiér Wen Ťia-pao.

První záblesk nové politiky se objevil až třicet let poté, co čínská armáda potlačila tibetské povstání a dalajláma uprchl do Indie. V roce 1989, když začala Čína ekonomicky růst, Peking pohrozil přerušením hospodářských styků s Norskem, pokud se norský král či vláda zúčastní ceremoniálu k předání Nobelovy ceny právě tibetskému duchovnímu vůdci.

V ČR je dalajláma častým hostem

Jednou ze zemí, která tibetského duchovního hostí nejčastěji, je přitom Česká republika. Od roku 2002 do roku 2008 dalajláma strávil v Česku celkem 17 dní, do země přitom za stejnou dobu přicestoval šestkrát a v drtivé většině případů se setkal i s vrcholnými politickými představiteli. Na světě je přitom jen osm států, kam tibetský duchovní vůdce cestuje častěji.

Pokud by fungoval předpoklad CEGE, že vývoz po návštěvě dalajlámy klesne o 12,5 procenta, Česko by tak podle propočtu přišlo po každém přijetí o téměř miliardu korun za předpokladu, že český export do Číny se pohybuje kolem půl miliardy dolarů ročně, tedy zhruba 8,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám