Hlavní obsah

V Afghánistánu se našla obrovská ložiska kovů za bilión dolarů

– New York

Američtí geologové objevili v Afghánistánu dosud neznámá ložiska kovů v hodnotě dosahující až biliónu dolarů (21 biliónů korun). Podle představitelů Pentagonu by se Afghánistán díky tomu mohl v budoucnosti stát těžební velmocí, uvedl v pondělí deník The New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Američanů má Afghánistán velké zásoby železa, mědi, kobaltu, zlata a především lithia, které se využívá pro výrobu baterií do většiny moderních elektronických přístrojů. Ložiska jsou rozptýlená po celé zemi, včetně oblastí na jihu a východě země, kde se v současnosti vedou nejtvrdší boje mezi mezinárodními a vládními silami na jedné straně a povstaleckým hnutím Tálibán na druhé.

"Je tam ohromující potenciál," řekl po zveřejnění zásob kovů velitel amerických jednotek na Blízkém východě a ve střední Asii David Petraeus. Podle interní zprávy Pentagonu, z níž citovala agentura Reuters, by se Afghánistán dokonce mohl stát "Saúdskou Arábií lithia", přirovnali Američané zásoby tohoto kovu k zásobám ropy na Arabském poloostrově.

Šance pro chudou zemi

V Afghánistánu nyní není žádný těžební průmysl ani odpovídající infrastruktura, takže země nedokáže své přírodní bohatství plně využít dřív než za několik desítek let. Podle Reuters ale zveřejnění informací o velkých ložiscích kovů může přilákat investory z Číny, Indie nebo Ruska.

NYT ale upozorňuje, že objev ložisek kovů může také způsobit další zintenzivnění bojů. bohaté zásoby kovů totiž podle deníku mohou znamenat pro Tálibán větší motivaci k tomu pokusit se co nejdřív převzít moc v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám