Hlavní obsah

V Thajsku použili proti demonstrantům ostré náboje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Střety mezi thajskými bezpečnostními silami a protivládními demonstranty si ve středu vyžádaly nejméně jednu oběť z řad vojáků. Dalších osmnáct lidí bylo zraněno. Pořádkové síly se pokusily zabránit demonstrantům, aby své protesty rozšířili z centra Bangkoku na sever metropole, a použily i ostré náboje.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští demonstranti na motocyklech a v dodávkách jedou na sever

Článek

Vojáka omylem zabila střela vystřelená pořádkovými silami, které nakonec použily vedle gumových projektilů i ostré náboje. Asi tisíc až dva tisíce demonstrantů v typických červených košilích, kteří jeli na motorkách nebo je vezly dodávky a pick-upy, vyrazily z centra města na sever. Stovky příslušníků pořádkových sil je zastavily na dálnici u sterého mezinárodního letiště.

Asi stovka demonstrantů tvořící předvoj průvodu bezpečnostní složky zaútočila kameny, železnými předměty a zápalnými lahvemi. Bezpečnostní síly se nejprve bránily obušky, poté střílely nejprve do vzduchu a pak přímo do demonstrantů, Slzný plny mohou použít na vzdálenost sto metrů, střílet, když jsou vzdáleni třicet metrů.

Potyčky nakonec přerušil prudký lijavec, při kterém se demonstranti i bezpečnostní síly prakticky rozešly.

Žlutí a červení

V úterý zablokovali demonstranti v Bangkoku na několik hodin provoz visutých vlaků, když u několika stanic postavili barikády a zapálili pneumatiky. Armáda musela stanice zpětně obsadit a manifestanty zahnat.

Protivládní aktivisté si od poloviny března chtějí vynutit demisi premiéra Apchisita Vedžadžívy a okamžité vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Vedžadžíva o víkendu varoval demonstranty před vojenským zásahem, pak ale v následujících dnech opět zmírnil tón a řekl, že bude usilovat o prosazení "práva" s minimálními ztrátami a o nalezení politického řešení současné krize.

Vůči "červeným", zastupujícím hlavně chudé a venkovské vrstvy, se stále ostřeji vyhraňuje provládní hnutí "žlutých", ve kterém jsou monarchisté, obchodníci a další příslušníci městské střední vrstvy. Žlutí v pondělí vyzvali vládu k vyhlášení výjimečného stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám