Hlavní obsah

V Číně se musí nechat sterilizovat 10 000 lidí, jinak zatknou jejich rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V rámci programu plánovaného rodičovství chtějí úřady na jihu Číny ve městě Pchu-ning sterilizovat na 10 000 lidí. Některé dokonce proti jejich vůli. Místní zdravotnické úřady v provincii Kuang-dong zahájily kampaň, jejímž cílem je sterilizovat lidi, kteří už mají jedno nebo více dětí, aby se podařilo udržet plánovanou úroveň populace.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

V Číně nadále omezují porodnost. Ilustrační foto

Článek

Čínská média podle SkyNews píší, že staří otcové a matky lidí, kteří se odmítli nechat sterilizovat, byli zadrženi. Chuang Žuej-feng, který má tři dcery, sdělil: „Před několik dny mě zavolal místní úředník a vyzval mě, abychom se já nebo žena podrobili operaci, jinak by mi mohli odvést otce.“ On to odmítl a jeho otec byl skutečně odveden. Podle místního nařízení mohou zemědělci počít druhé dítě, pokud první byla dcera.

Ve věznicích skončilo několik set lidí. Na 1300 osob bylo zadržováno v úředních budovách, kde byly proškoleny o čínském plánovaném rodičovství.

Amnesty International postup odsoudila. Ředitelka britské pobočky Kate Allenová sdělila: „Je hrozné, že úřady podrobují lidi takovýmto invazivním zákrokům proti jejich vůli. Zprávy, že příbuzní byli uvězněni, značí, že páry jsou tlačeny, aby se podrobily proceduře, což vzbuzuje neuvěřitelné obavy.“

Ředitelka také vyzvala čínskou stranu, aby s tím skončila: „Úřady města Pchu-ning musejí okamžitě odsoudit tyto praktiky a zajistit, že další už nebudou sterilizováni.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám